«Медиите и политиката в България» е темата на дискусия, която ще се проведе в София по инициатива на медийната програма «Югоизточна Европа» на Фондация «Конрад Аденауер». Там ще бъде представено и специално изследване, посветено на медиите у нас. Основните изводи са, че положението на пресата на медиите в България продължава да бъде проблематично и по-скоро отрицателно, отбеляза в предаването «Преди всички» Хендрик Зитих – ръководител на програмата:

«Зададохме два въпроса – доколко зависими и независими са медиите и установихме, че две трети от българите твърдят, че медиите в тяхната държава не могат да работят независимо. 63% са на това мнение.

Зададохме и въпроса за доверието към журналистите и тяхната работа.

Почти всеки трети българин каза, че няма доверие в работата на журналистите.

Аз самият съм работил като журналист. Ще кажа, че тези цифри са доста натъжаващи.

В Германия 65% от германците имат доверие в работата на медиите и на журналистите. Ситуацията, виждате, е съвсем различна.

Знаете как се променя ранглистата на «Репортери без граници». Знаете, че по отношение на свободата на медиите България е на 111-о място и заема последно място от всички държави от ЕС в тези класации.»

Това е положение, характерно за медиите през последните години, припомни Хендрик Зитих:

«Миналата седмица бяхме на най-голямата конференция за журналисти в Югоизточна Европа. Там говорих с много колеги и те потвърдиха моето наблюдение, че в България и в други държави от Югоизточна Европа има много непрозрачност по отношение на собствеността на медиите, има концентрация на медиите, медийни монополи.

И онова, което действително е драматично,  е, че собствениците на медии имат както икономически, така и политически интереси и очевидно използват журналистите за прокарване на собствените си интереси.

Това се отразява на начина, по който работят журналистите.

Някои колеги ни казаха, че има журналистическа самоцензура сред техните колеги. Много журналисти и тук не си дават сметка, че те са част от четвъртият стълб на обществото и контролират по някакъв начин положението.»

«Тъжното е, че не само на Балканите, но и в страни-членки на ЕС, виждаме повече атаки срещу журналистиката от преди, като убийствата на Дафне Галиция в Малта и Ян Куцияк в Словакия. А това е много лошо за демокрацията и свободата медиите», коментира Оливер Вуйович – генерален секретар на Организацията на медиите от Югоизточна Европа. Той е на мнение, че «ако не говорим за това и ако не го поставяме на масата, няма надежда да стане по-добре».

Според Оливер Вуйович политиците са част от проблема:

«Политиците на Балканите са част от проблема. Всеки, който става политик, все пак иска да реши определени проблеми, но често стига до това да заглушава свободата на медиите. Това им идва отвътре на политиците, които са на власт, и точно защото те се опитват да заглушават критиките към самите тях в медиите, нашата работа е да им покажем, че свободата на медиите е нещо важно.»

«За бъдещето на България, за бъдещето на вашата държава е много важно всеки министър-председател, и изобщо всеки в правителството, да знае, че България търпи загуби в международния си образ с всичко, което става в полето на медиите. Повече от ясно е, че в България стават неща, които не се случват другаде», допълни Оливер Вуйович.

Интервю на Таня Величкова от БНР с Хендрик Зитих и на Ирина Недева с Оливер Вуйович

Тагове: ; ; ;