След старта на газопровода «Турски поток» транзитът на газ през територията на Украйна ще се съкрати с 12-13 милиона кубични метра за година.

Това заяви в интервю за  24 канал главата на Съвета по въпросите  на газовата провишленост и пазара на природен газ Леонид Униговский.

«Сега Украйна трябва да положи всички усилия, за да не допусне изгражденето на втората линия на «Турски поток». Защото тогава това още повече ще намали прехвърлянето на газ през Украйна в Европа», заяви той.

Според Униговски, Киев трябва да привлече чуждестранни партньори за участие в управлението на своята газотранспортна система, с приоритет — оператори от Италия, чрез която система Украйна да изпраща в Италия 23 милиарда кубични метра газ ежегодно.

«Но шансовете да запазим нашата система в рамките на 70-90 милиарда кубични метра са малко. Реални са 40-60 милиарда. Ако решим и въпроса за чуждестранните партньори», добави той.

По-рано  «Газпром» завърши изграждането на морската част на «Турски поток» с големина над 900 километра.

Подводната част преминава през компресорната станция «Руска» в района на Анапе по дъното на Черно море до турското населено място Къйъкей.

Проектът 

«Турски поток» предполага изграждането през Черно море на газопровод, който се състои от две линии с мощност до 15,75 милиарда кубични метра всяка.

Първата е предназначева за доставката на газ за турските потребители, втората — за страните от Южна и Югоизточна Европа.

Всички работи трябва да завършат през декември 2019 година.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;