20 ноември 2018-Нюз Фронт.

Лично Майк Помпео, държавният секретар на САЩ е предал на принцът наследник в Саудитска Арбия план по защита от информационни атаки по делото за убийството на журналиста Хашоги.

В случай, че натискът към Мухамед ибн Салман се засили, за виновен в  зверското убийство на журналиста ще бъде обявен един от членовете  на управляващата династия.

 

Снимка: SETA

Кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул-Азиз АльСауд и принцът-наследник Мухамед ибн Салман  ще използват план разработен от Държавния сегретар на САЩ, за да се защитят от скандала по делото с варварското убуйство на жърналиста Джамал Хашоги.

Както се казва, в такива случаи «приятел в нужда се познава».

Информацията съобщи порталът  Middle East Eye  позовавайки се на високопоставен източник сред висшите етажи на Кралството.

 

На 16 октомври главата на външнополитическото ведомство на САЩ  Майк Помпео посети Ер-Рияд.

По време на срещата с краля и принцът-наследник, той лично им предава план с препоръки как да се държат в случай, че информационния натиск и реакциите на обществеността се усилят.

В планът е посочено, че ако стане напечено, би следвало вината за убийството на опозиционния журналист, да бъде прехвърлена на един от членовете на семейство ал-Сауд, който не заема висок пост в страната. Според информацията на изданието огласило подробности от срещата и съветите на Майк Помпео, такова движение ще позволи да се свали подозрението от с Салман ибн Абдул-Азиз Ал Сауда и Мухамед ибн Салман.

 

 

(Стоп кадър от камерите за видеонаблюдение, на който се вижда как Джамал Хашоги влиза в Консулството на Саудитска Арабия..след това никой повече не го вижда жив)

 

Според думите на високопоставени източник на изданието  Middle East Eye, за сега не са избрали «виновен». Но ако натискът се усили, вероятността да прибегнат до използването на планът разработен от Майк Помпео е доста голяма.

 

«Няма да се учудим, ако скоро се случи това»,- съобщи и информаторът на изданието.

Според информация на агенция  Reuters, влиятелни представители на семейство ал-Сауд искат кралят да назначи друг наследник. Обаче признават, че едва ли Краля на Саудитска Арабия ще обърне гръб на любимия син.

Според данни на изданието, сред възможните претенденти за строна се обсъжда кандидатурата на родния брат на крал Салман.

По-рано Информационна Агенция » Реалист» съобщи, че за отвличане на вниманието от резонансното убийство журналиста, Мухамед ибн Салман се е обърнал с молба към премиера на Израел, да се започне конфликт с «ХАМАЗ» в сектора Газа

Припомняме, че на 2 октомври в Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул е убит известният журналист и критик на принцът наследник Джамал Хашоги.

Убийството е предмнамерено и извършено по особено жесток начин.

Две седмици след инцидента в Ер-Рияд пристига Майк Помпео. Такава американска подкрепа едва ли се прави просто от чисто сърце, явно отношенията със сегашната власт на Саудитска Арабия са важни за САЩ- прехвурляне на оръжия и други общи «инициативи», щом лично Държавния Секретар на САЩ се притичва на помощ как да се замете случая.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;