Президентът на Руската Федерация Владимир Путин отстъпи правото на държавния глава на Турция Реджеп Ердоган да говори първи.

По-рано съобщихме, че руският президент Владимир Путин заминава за Турция, където заедно с турския си колега Реджеп Ердоган ще участва чрез видеоконферентна връзка в церемонията по завършването на морския участък на газопровода „Турски поток“. Двамата лидери ще обсъдят двустранните отношения и актуални регионални и международни проблеми.

Идеята за газопровода „Турски поток“ се роди като алтернатива на проекта „Южен поток“, който трябваше да доставя през територията на България за европейския пазар 63 милиарда кубични метра руски природен газ годишно. „Турски поток“ предвижда изграждането на две линии с капацитет по 15 млрд. и 750 млн. кубични метра.

Руската страна разглежда два варианта за продължаване на трасето от Турция: през България или през Гърция и Македония. В началото на октомври при приемането на акредитивните писма на новия ни посланик в Русия Атанас Кръстин президентът Путин заяви, че пред страната ни се появяват нови възможности да играе съществена роля при транзита на руски газ за европейския пазар.

В събота министърът на външните работи Сергей Лавров каза в интервю за сръбския вестник „Телеграф“, че един от вариантите за продължаване на трасето на „Турски поток“ е през България, Сърбия и Унгария.

„Същевременно отчитаме печалните уроци от „Южен поток“ и не бихме искали повторение на тази ситуация“, уточни той.

 

 

 

Тагове: ; ;