427 000 лева във валута и левове са били иззети от банкова касета на главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов, съобщиха от Специализираната прокуратурата.   Това предаде БНР.

Достъп до касетата е имал единствено той, уточняват от спецобвинението.

За откритата голяма сума пари разследващите обясняват, че е открита преди седмица и че парите, снимки, които са качени на сайта на спецобвинението, и листче, на което има написани суми, са недекларирани. В прессъобщението се уточнява, че в данъчната си декларация Томов е посочил като сума от спестявания 25 350 лева и 36 000 лева от заплати.

Претърсването и изземването на парите от банковата касета, както и описването им като веществено доказателство, е станало едва вчера заради служебна ангажираност на адвокатите на обвиняемия. А се съобщава днес — в отговор на тезата им пред съдебните състави, които оставиха Красимир Томов и Петър Харалампиев в ареста, че по делото няма намерени пари, доказващи престъпната им дейност.

Държавната агенция за българите в чужбина е обект на разследване за корупция при издаването на документи за български произход на чужденци. Председателят на Агенцията

Петър Харалампиев и главният й секретар Крисимир Томов са в ареста, като според съда на този етап са събрани достатъчно данни, че двамата са получавали пари във връзка с издаваните от ДАБЧ документи за доказване на български произход.

Обвиненията към Петър Харалампиев са за подкуп от 5000 евро и пет случая, в които е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат документи за българско гражданство.

Красимир Томов е обвинен, че два пъти е повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което е получил суми от 800 и 1500 евро.

Тагове: ; ; ; ; ; ;