Русия може да създаде военни бази в Куба, поради което в Запада възниква тревога, пише  Daily Star,

позовавайки се на изследователската организация Фонд Джеймстаун.

Изданието отбелязва, че западните страни се опасяват, че това може да бъде отговорът на Москва на заплахите на Доналд Тръмп за излизането на САЩ от Договора за ракетите със среден и малък радиус на действие, а вероятното разширяване на военното влияние на Русия в тези регион представлява особено голяма тревога, защото именно там пред 1962 година започна Карибската криза, когато СССР имаше намерение да разположи на Острова на Свободата ядрено оръжие.

Според версията на таблоида, предпоставките за тези опасения на Запада е станала официалната визита на президента на Куба Мигел Диас Канел в Москва и срещата му с Владимир Путин и редица руски политици.

Обсъждането на военното сътрудничество между двете страни е навело изследователите на мисълта, че Москва с цел наблюдаване дейността на САЩ в Карибския регион може отново да открие редиоелектронния център в Лурдес, който бе закрит преди 16 години, а също да построи допълнителни бази.

Диас Канел бе в Русия от първи до трети ноември по покана на Путин.

Кубинският лидер се срещна с руските си колеги, с председателя на правителството Дмитрий Медведев, а също със спикерите на двете палати в парламента — с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин и с главата на Съвета на Федерациите Валентина Матвиенко.

Тръмп съобщи, че Вашингтон ще излезе от договора за Ракетите със среден и малък радиус на действие .

Според него, Америка ще увеличава ядрения си потенциал, докато останалите «не дойдат на себе си», след това САЩ ще са готови да спрат този процес и да пристъпят към намаляване на въоръженията.

Той поясни, че това съобщение е адресирано преди всичко към Китай и Русия.

Кремъл заяви, че Моксва иска да получи по-детайлни разяснения от Вашингтон и добави, че ситуацията около Договора ще принуди Русия да предприеме мерки за обезпечаване на сигурността си.

Главата на МВнР на Русия Сергей Лавров заяви, че всяко действие в тази сфера ще срещне противодействие.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;