Екс-заместник началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Игор Романенко заяви, че американската страна съветва Киев да създаде «революционна ситуация» в Донбас.
Украинский генерал рассказал о советах США по ситуации с Донбассом

«Американците предлагат на Украйна да прегради границата: да не пуска нищо и никого, дори ресурси — електроенерги и вода.

Така там много бързо ще се създаде революционна ситуация, която е недопустима за Русия, тя няма да може да спре революционната ситуация и по такъв начин може да се придвижат нещата в нашата полза», заяви той.

През юни главата на Министерството на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков отбеляза, че операцията по връщането на Донбас под контрола на Киев трява да бъде полицейска, без употребата на военна сила.

Русия нееднократно заявява, че не е страна в конфикта в Украйна и не е в качествето си на посредник при регулирането на ситуацията.

По-рано съобщихме, че по време на пленарната сесия на Валдайския клуб президентът на Русия Владимир Путин постави няколко особено остри акцента, той отправи силни послания към онези, които планират провокации.

Именно те трябва да си дават ясно сметка, че има граници, които не могат да бъдат пристъпвани. Когато си позволяват все пак да го правят — това носи последствия. А Русия е достатъчно силна, за да защити интересите си, мира и спокойствието на народа си.

В тази връзка Владимир Путин предупреди украинските политици да не се поддават на изкушението от САЩ за изостряне на ситуацията в Донбас в навечерието на президентските избори в Украйна.

Също така Владимир Путин не пропусна да осъди извършените атентати в Донбас.

( убийството на главата на Донецка Народна Република Александър Захарченко, извършено на 31 август в центъра на Донецк от украинските специални служби по поръчение и с ръководството на американските служби- бел.ред)

» Можем ли в подобни условия въобще да разчитаме на спазване на минските споразумения? В такива условия считам, че трябва да желаем единствено да не възникне изкушение от изостряне на ситуацията и използване на това изостряне, в това число и в хода на подготовката за президентските и парламентарни избори.»

» Ще се наложи да повторя това, което съм казвал по-рано. Ние с Вас знаем, че най-острият проблем, това разбира се, е кризата в Донбас.

И мисля, че много хора ще се съгласят с мен, че организирането на терористични атентати, убийствата на хора, които са избрани за ръководители от населението си, от страна на спецслужбите на Украйна, е най-лошият начин да се оправят отношенията с тези територии ( ДНР и ЛНР,  бел ред).

Най-правилният начин е да бъдат спазвани минсите споразумения. 

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;