19 ноември 2018-Нюз Фронт.

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович предупреди за политизиране на работата на Генералният секретариат на Интерпол в предверието на гласуването по приемането на квазидържавата «Косово» в редиците на организацията.

 


Според думите на сръбския министър, провокационни действия предприемат не само държавите признаващи «Косово», но и ръководството на организацията.

» Това е недопустимо за Интерпол и цялата полицейска система изобщо. Сърбия прави всичко, за да запази единството на Интерпол и международното правео, да защити страната си»,- заяви Стефанович.

Той отправи и риторичен въпрос- означава ли сегашната ситуация, че скоро и решенията по отношение на престъпниците ще се вземат по политически мотиви.

По-рано белградското издание » Вечерни новини» писа, че представителите на САЩ и Великобритания оказват натиск на представители от африканските държави, като ги убеждават да гласуват за приемането на «Косово» в Интерпол.

Гласуването по въпроса е насрочено за утре, 20 ноември.

«Косово» едностранно провъзгласи независимост от Сърбия през 2008 година. Към настоящия момент се явява частично призната държава, която не е представена в ООН.

В Сърбия често наричат проекта «АмериКосово», и не без основание, тъй като квазидържавата е създадена с помощта на американците, които имат там и военна база.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;