Държавният департамент на САЩ публикува стратегия за развитие на отношенията с Австрия, в която се говори за нуждата от незабавно противодействие на растящото влияние на Русия и Китай в региона.
США планируют бороться с российским газом в Австрии

  • В частност, в документа става дума за «доминиращата» позиция на Русия на австрийския пазар на природен газ, което като цяло представлявало сериозен проблем за Вашингтон.

«Значително предизвикателство остава засилващото се в последните няколко години преобладаване на Русия на австрийския и регионалните пазари на природен газ.

Съответно, ние ще положим дългосрочни усилия за лансирането на алтернативни източници на газови доставки за регионалния газоразпределителен център на територията на Австрия», се отбелязва в документа.

През юни 2018 година президентът на Австрия заяви, че е безсмислено Европа да сменя руския газ с втечнен природен газ от Съединените американски щати, защото американският газ е два-три пъти по-скъп.

В същото време австрийският канцлер Себастиян Курц отбеляза значимостта на доставките на руски  газ за електроснабдяването на Австрия, отбелязвайки взаимоизгодното сътрудничество «между двете най-важни предприятия» — австрийската фирма  OMV и руския «Газпром».

По-роно съобщихме, че Полша е подписала със САЩ 24-годишен договор за доставка на втечнен газ

Полската  PGNiG пописа договор с американската фирма  Cheniere Marketing International за  доставка на втечнен газ за следващите 24 години.

Церемонията по подписването на сделката се състоя във Варшава в присъствието на министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери и президента на Полша Анджей Дуда.

Според договора, в периода  2019–2022 години Полша ще получи  0,73 млрд кубични метра газ, от 2023 до 2042 година — по 1,95 млрд кубични метра газ след регазификация.

Петя Паликрушева

Тагове: ;