В Русия по отношение създателя на фонда Hermitage Capital Уилям Браудер е възбудено наказателно дело за създаването на престъпна общност.
В отношении Браудера возбуждено дело о создании преступного сообщества

  • Това на брифинг заяви представителят на Генералната прокуратура на Русия Николай Атмониев.
  • «Генералната прокуратура на Руската Федерация при взаимодействие със следствените органи вече дълго време извършва наказателно преследване на Уилям Браудер и участниците в организираната и оглавявана от него транснационална престъпна общност», заяви той.

  • Както се отбелязва, общността е била създадена в Русия през 1997 година и «продължава да действа и понастоящем».

«На 16 ноември 2018 година, т.е. миналия петък, по отношение на Браудер бе подписана заповед за възбуждане на наказално дело за създаването на престъпна общност и нейното ръководство, т.е. за престъпление, което дело е на базата на чл. 1, ал. 210 от Наказателния кодекс на Руската Федерация», добави той.

Антомиев подчерта, че в най-близко време Браудер ще бъде обявен за международно издирване в рамките на Конвенцията на Организацията на обединените нации срещу транснационалната престъпност.

През лятото се съобщи, че Генералната прокуратура на Руската Федерация е готова да разпита екс-посланика на Съединените американски щати в Русия Майкъл Макфол в рамките на делото Уилям Браудер.

 По-рано съобщихме, че Русия самостоятелно е внесла в базата на Интерпол главата на фонда Hermitage Capital Уилям Браудер, съобщи The Guardian.
Изданието отбелязва, че Русия се е възползвала от клаузата, позволяваща едностранно да се поставят хора в базата данни на организацията с молба за арест.
Браудер вече съобщи, че Министерството на вътрешните работи на САЩ го е уведомило за внасянето в базата на Интерпол.
От ведомството са отбелязали, че неговият статус на участник в програмата  Global Entry, която предполага опростено влизане в САЩ, е бил анулиран.
Уилям Браудер, задочно осъден в Русия на девет години затвор по дело за финансови машинации, бе най-големият чуждестранен инвеститор на руския пазар в годините 1995-2007.
Великобритания по-рано отказа да екстрадира бизнесмена, който след връщането си в САЩ открито критикува Русия.
Москва обяви Браудер за международно издирване.

Припомняме, че Браудер беше главен изпълнителен директор и един от основателите на фонда Hermitage, който през 2005 г. е най-успешен чуждестранен инвестиционен фонд в Русия с активи за 4 милиарда долара.

След забраната за влизане в Русия през ноември 2005 година започва инвестиции в икономиката на други страни.

Уилям «Бил» Феликс Браудер (William «Bill» Felix Browder) е роден на 23 април 1964 година в Чикаго (по други данни, в Принстън, щата Ню Джърси).

Той е внук на Ърл Браудър  (Earl Browder), лидер на Комунистическата партия на САЩ от 1932 и 1945 година, който е бил отстранен от поста си, защото се опитал да разпускане партията и поради отказа му от обявяването на революционната борба против капитализма.

Бащата на Уилям, Феликс Браудер (Felix Browder), роден в СССР от съпругата на Ърл, Раиса Беркман,  впоследствие стана математик, професор в Рутгерския университет (Rutgers University) в Ню Джърси.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;