На 16 ноември 1945 година е подписан Указът за създаването на ЮНЕСКО — часто от Организацията на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата.

Поздравяваме си с тази годишнина и чрез това празнично видео искаме да ви покажем примери на нематералното културно наследство, охранявано от ЮНЕСКО.

Това съобщава Россътрудничество.

Видето е на Россътрудничество.

По-рано съобщихме, че специалистите от лабораторията на  националния музей в Дамаск започнаха възстановяването на спасените от ИДИЛ скулптури от древна Палмира, помощ им оказват руски специалисти, а не обещаните от ЮНЕСКО експерти, съобщи РИА Новости.

Западните страни и международните организации, включително ЮНЕСКО, заявиха  за готовността си да помогнат при възстановяването на Палмира, но и до днес не участват в това.

Работите се извършват със силите на сирийските специалисти. Както сподели пред журналисти генералният директор на националния музей на Дамаск Махмуд Али Хамуд, в Палмира няма представители на ЮНЕСКО.

Парите за възстановяването на спасените скулптури са отделени от сирийското правителство.

След реставрацията експонатите ще бъдат показани на публиката.

Самият музей, който не действа по време на войната, трябва да бъде открит след два месеца.

«В момента групата ни от осем човека започна работа по възстановяването на скулптурите, които успяхме да спасим в Палмира.

Това е началото на работата. Групата ни ще бъде увеличена, броят на специалистите ще се увеличи и обемът на работата също. Работата е много трудна. Терористите са разбили скулптурите на «множество парчета, буквално ги събираме като трохи.

Консултират си специалисти от държавния музей «Пушкин» в Москва.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;