Новият президент на Бразилия Жаир Болсонаро ликвидира програмата «Повече лекари», реализирана от Куба в страната, така милиони жители на Бразилия остават без здравни грижи.

В резултат на спирането на програмата 8 хиляди кубински лекари си заминават от страната.

«Натискът на Болсаноро върху кубинските лекари е  ясен знак за хармония с външната политика на САЩ, той беше похвален от правителството на САЩ», пише Бразил 247.

Това съобщават западни журналисти от мястото на събитието.

По-рано хиляди бразилци се включиха в протест срещу крайнодесния кандидат за президент на страната Жаир Болсонаро, предаде Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.
Участниците в протестите окупираха улици и площади в Сао Пауло, Рио де Жанейро, Гояния и Аракажу. Те пееха, танцуваха и скандираха «не той!», лозунга на противниците на Болсонаро.
Протестите се състояха седмица преди втория тур на изборите на 28 октомври. Бившият капитан Болсонаро спечели изборите на 7 октомври, получавайки 46 на сто от гласовете, срещу 23 на сто за Фернанду Адад, кандидата на Бразилската партия на трудещите се, управлявала страната от 2003 до 2016 г., припомня АП. Крайнодесният кандидат е известен с обидните си забележки по отношение на гейове, жени и хората с черна кожа.

 

Тагове: ; ; ;