Американската инвестиционна банка Goldman Sachs заяви в понеделник, че очаква всеобхватна обезценка на щатския долара през следващата година, тъй като прогнозираното забавяне на икономическия растеж на САЩ ще бъде в по-голяма степен в съответствие с осреднения глобален растеж. Това съобщава Българкото национално радио.

Анализаторите на Goldman Sachs също така посочиха, че са преразгледали досегашните си негативни прогнози за японската йена и валутите на Латинска Америка, шведската крона, канадският, австралийският и новозеландският долари и израелския шекел и вече залага на тяхното поскъпване през 2019-а година.

«Виждаме известни промени в глобалния икономически контекст, които в съчетание с няколко негативни средносрочни фактора показват за наличието на по-голям риск за понижение на долара, отколкото за негово по-нататъшно поскъпване догодина», съобщава Goldman Sachs в своя доклад за макроикономическите прогнози за 2019-а година.

Според новите прогнози на инвестиционната банка, добро поскъпване в краткосрочен план може да се очаква при канадския, австралийския и новозеландския долари.

В същото време редица от латиноамериканските валути би трябва да се представят доста по-добре от валутите на други развиващи се пазари, като най-добри перспективи за растеж има при чилийското песо.

Тагове: ; ; ; ;