Властите на Финляндия са за запазване членството на Русия в Съвета на Европа, те са готови да работят с всички страни, влизащи в Съвета. За това пише вестник  «Известия», позовавайки се на МВнР на Финландия.
От външнополитическото ведомство на Финландия  заявиха, че кризата в СЕ е «засегнала политическите, икономическите и институционалните измерения», затова неговото разрешаване е първостепенна задача на Хелзинки в качестовото му на председател на СЕ.
Финландия също в рамките на своето председателство в Съвета на Европа ще се старае да реши въпроса за участиеето на руската страна в организацията.

«Ще активизираме обсъжданията и усилията, които могат да доведат до решаването на този въпрос. Но за целта са нужни усилията на всички страни-членки. Финландия работи с всички участници в Съвета на Европа», съобщиха от МВнР на Финландия.

По-рано генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд на пресконференция с главата на МВнР на Финландия Тимо Сойни заяви за заплахата Русия да напусне организацията.

 

Тагове: ; ;