Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и Стоян Желев, представител на «София франс ауто» АД подписаха договори за доставка на 280 линейки тип В и С. Договорите са в изпълнение на проект за модернизация на спешната помощ. Това съобщи БТА.

Проектът предвижда осигуряване на общо 400 линейки, както и ремонт и изграждане на филиали на спешни центрове. Договорът беше подписан в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.
Първите линейки трябва да бъдат доставени до 60 дни от днешна дата, а останалите — 120 дни от заявката на възложителя — по график, определен за следващите три години, каза още министър Ананиев.

И по двата договора авансово МЗ ще плати 35 на сто с ДДС от цялата стойност. Гаранционният срок е пет години.

Документът влиза в сила от днес.

Една част от линейките ще бъдат за превоз на пациенти, чието лечение може да бъде отложено до пристигането в лечебно заведение, а другата част от автомобилите ще бъдат за полагане на интензивни грижи, обясни министър Ананиев. Към момента в системата на спешната помощ има 651 линейки, като по-голямата част от тях са доста амортизирани, добави още министър Ананиев.
Министър Аврамова поздрави министър Ананиев за положените усилия и изрази надежда, че ще има напредък за осъществяването на целия проект. Той е в рамките на ОП «Региони в растеж», в процес на изпълнение са над 450 проекта, одобрени за плащане са 34 процента, посочи министър Аврамова.
С новите линейки ще се осигури по-добър достъп на гражданите до спешна помощ, каза още министър Ананиев. Той припомни, че имаше опасност да се загубят средствата от ЕС по проекта, който е на обща стойност 163 млн.лв.
Министър Ананиев отбеляза, че все още не са постъпили предложения за доставка на високопроходими линейки.
Стоян Желев каза, че договорът не е лесен, условията са изключително ангажиращи, но имайки предвид огромната нужда от автомобили за спешна помощ, ще бъдат положени всички усилия за доставка на качествени линейки.

Тагове: ;