На срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Папуа-Нова Гвинея не бе постигнат консенсус за заключително комюнике, съобщи канадският премиер Джъстин Трюдо, цитиран от Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.

Той заяви днес пред репортери, че е имало разногласия по търговски въпроси между няколко страни, включително Китай и САЩ.

Вместо да бъде приет съвместен документ от срещата, домакинът Папуа-Нова Гвинея ще публикува изявление в качеството си на председателстваща страна. Участниците в срещата «решиха, че вместо традиционната декларация на лидерите, ще оставят Папуа-Нова Гвинея, в качеството си на председател, да направи изявление от името на всички участници», каза представителят на китайската делегация Чжан Сяолун, предаде Франс прес.

Премиерът на Папуа-Нова Гвинея Питър О’Нийл каза, че лидерите са имали «ползотворни дискусии и са обменили открито възгледите си». Той обаче добави, че те са признали «нарастващото напрежение» в областта на търговията между някои страни.
«Ние сме приятели и партньори и продължаваме да полагаме огромни усилия, продължаваме да постигаме икономически растеж заедно и да повишаваме стандарта на живот», каза О’Нийл, цитиран от ДПА.

Тагове: ; ;