Руските военнослужищи от Центъра за примирие между враждуващите страни в Сирия проведоха хуманитарна акция в центъра за инвалиди от войната в Дамаск, децата-инвалиди и ранените по време на войната бойци от сирийската армия получиха нови инвалидни колички, хранителни продукти и топли вещи, съобщи пред журналисти ръководителят на руския Център генерал-лейтенант Владимир Савченко.

«Проведохме хуманитарна акция в специализирания институт за инвалиди от войната в Дамаск.

рамките на акцията връчихме безвъзмездно инвалидни колички, топли дрехи  и други предмети от първа необходимост …на сирийските военнослужещи, които участваха в бойните действия, акцията обхващаше и децата, станали инвалиди по време на войната», отбеляза Савченко, уточнявайки, че хуманитарната акция е преминала с участието на представителя на междуведомствения координационен щаб на Сирийската арабска република Уаал Ел Бодин.

Айсер Ал Хани е един от сирийските военнослужещи, сериозно ранен по време на войната.

«Преди четири години ни нападнаха джихадисти, раниха ме в гърба.

Беше засегнат гръбначният ми стълб, оттогава не мога да вървя…

Сега, когато руснаците ми подариха инвалидна количка, вече мога да отида да видя приятелите си, да живея нормален живот», каза Ал Хани.

По данни на Центъра за примирие между враждуващите страни в Сирия, Русия е извършила до момента 1990 хуманитарни акции, по време на които на сирийските граждани безвъзмездно са били предоставени над 3.1 хиляди тона хранителни продукти, предмети от първа необходимост, лекарства.

Россия доставила крупную партию гуманитарки в сирийскую Хаму

По-рано съобщихче, че руските военнослужещи от Центъра за примирие между враждуващте страни проведоха крупна хуманитарна акция в сирийската провинция Хама. В селището Маардас бяха докарани 800 хранителни комплекти, пише РенТВ.

В това населено място неотдавна завършиха бойните действия. В Маардас хората вече възстановяват селището.

То няколко пъти преминава от едни в други ръце — от сирийските военнослужещи до ръцете на терористите от ИДИЛ.

Последните използваха бронирана техника, артилерия и смъртници в минирани машини.

Понастоящем терористите са отблъснати на 15 км от населеното място.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;