Фактът, че измина пети ден без официална публична информация за фактическите обстоятелства около бягството на Никола Груевски от страната ми говори, че или става дума за пълна неспособност на компетентните служби за възстановка на тези събития, или за абсолютно несправяне с информирането на обществеността за тези обстоятелства, или че управляващите по някакъв начин са замесени в неговото бягство, тоест някой се опитва да «накисне» някого за това. Възможна е и някаква комбинация от тези три възможности.
Първото правило във всеки наръчник за управление на кризи, а тази заплашва да застраши по-нататъшното доверие в тази власт, е че при която и да било криза /от сваляне на самолет през борсова драма до любовна афера или атентат срещу  президент/ много спешно трябва да се възстанови фактическата ситуация /дори ако картината на събитията не е пълна/.

След това тази фактическа ситуация колкото може по-бързо и по-прозрачно да се оповести /това се нарича контрол на публичния наратив/, за да се предотвратят допълнителните щети, които неинформираната и любопитна общественост ще прави по отношение на кризата — чрез спекулации, оговаряне, дезинформации, разпространение на лъжи и различна пропаганда, което само усложнява ситуацията за отговорните, които трябва да управляват тази криза.
Тази власт, бие на очи, не го прави. С всеки изминал час се увеличава броят на онези, които мислят, че Зоран Заев се е договорил с Никола Груевски безпрепятствено да избяга от страната.

Управляващите като че не разбират, че когато в социалните мрежи се появят стотици подигравки по твой адрес, нищо не може да бъде същото като преди това. Питайте Груйо /във Фейсбук/, той падна така след десетина години твърдо автократично управление, а не онези стърчиопашки от СДСМ, които дори да паднат от лодка насред езеро, и водата няма да улучат.
Всички обстоятелства, известни на обществото, сочат, че бягството на Груевски не е моментно решение на осъдения, а е операция, подготвяна дълго време, с подкрепата на местни и чуждестранни елементи и цели чуждестранни служби, които очевидно са помогнали за бягството не само извън границите на държавата Македония.

Всички признаци сочат, че това са хора, замесени и в редица предишни груби нарушения на правната система и системата за сигурност на страната, но продължават да са толерирани в безпрепятствената си дейност за подкопаване на конституционния ред в Македония. Някои от тези хора са в униформи или на държавни постове, платени от бюджета на една държава. Да констатираме: и тази им машинация беше успешна, може би повече, отколкото са се надявали.
Вижте: акция «Сабя» правите преди или след атентат срещу премиер,  противопожарни апарати си доставяте преди или след пожар. Само щетите са различни. Мисля, че преди някой месец квалифицирах този стил на Заев като «лигавене» в четири посоки.
Така например, ако спешно се определя мярка арест за Миле Янакиевски и Кирил Божиновски, защото «планирали да напуснат страната по същия начин като Груевски», акцентът в тази официална информация е върху «същия начин» на  подготвителните действия. Тогава някой трябва да обясни на обществото какво е подразбирал този «план», същият като онзи на Груевски?
Тази спешна «съдебномедицинска активност» е единственият път за възстановяване на доверието на обществото, независимо, че някой функционер ще излезе виновен за невзетите или закъснели «мерки и действия».
Има голяма ирония в това, че с храброто си бягство, а не със страхливото си присъствие в Македония, Груевски може и да свали правителството на Заев. Да се скъсаш от смях! Не съм чувал за по-евтина операция за рушенето на една власт… /БТА/Сашо Орданоски, Слободен печат

Тагове: ; ;