„Постът е не трябва да се възприема едностранчиво, като въздържание от определени храни. Той е преди всичко въздържание от грехове, от злите ни мисли, дела и привички.“ Това каза по повод започналите на 15 ноември Рождественски пости за предаването „Рано в неделя“ на програма „Хоризонт“ Врачанският митрополит Григорий. Това съобщава БНР.

Според него постът е благоприятно време да насочим взор към себе си, да се замисли за живота си, за постъпките си, за мислите и делата си.

„Постът е и период, през който се подготвяме за посрещането на светлия християнски празник Рождество Христово. Това е един празник, който би трябва да ни подбужда към размисъл. Размисъл за това, какъв дар ще принесем на Раждащия се Богомладенец  Христос, подобно на мъдреците, които дойдоха от далечни страни, за да Му се поклонят като на цар и да Му поднесат своите дарове“, каза митрополит Григорий.

„Трябва да знаем, че Христос иска от нас и най би приел дара на нашето покаяние. Чрез покаянието ние се очистваме от греха, доближаваме се до Бога и вървим по пътя към Неговото Царство. Постът обаче не бива да се възприема едностранчиво, само като въздържание от консумация на определени храни — месо, яйца и млечни продукти. Постът е преди всичко въздържание от злите ни мисли, дела и привички“.

Митрополит Григорий разясни и смисъла на предстоящия на 21 ноември голям църковен празник Въведение Богородично. По решение на Светия Синод на БПЦ от 1929 г., той се отбелязва като Ден на християнското семейство и християнската младеж.

За изпитанията в брака и за възпитанието на децата, чуйте още от интервюто с Врачанския владика в звуковия файл.

Тагове: ; ; ; ; ;