Австралия, Япония, Нова Зеландия и САЩ подписаха днес сделка до 2030 г. да електрифицират 70 процента от територията на Папуа-Нова Гвинея, предадоха световните агенции. Това съобщи БТА.

Споразумението между четирите страни и правителството на Папуа-Нова Гвинея беше сключено по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Порт Морсби.

В момента едва 13 процента от населението на Папуа-Нова Гвинея може да разчита на надежден достъп до електричество, отбелязва ДПА.

«Електричеството повишава жизнения стандарт на хората в големите, по-малките градове и отдалечените села», отбелязаха в общо комюнике страните.

Според ТАСС, която се позовава на в. «Острелиън», споразумението включва развиването и на телекомуникационната система на Папуа-Нови Гвинея с изграждане на мрежа за широколентов интернет.

Папуа-Нова Гвинея е най-бедната държава в 21-членната организация АТИС и повечето от населението й живее в отдалечени или селски райони със слаборазвита инфраструктура. Премиерът на страната Питър О’Нийл каза, че проектът представлява солидно капиталовложение.

Инвестицията на САЩ и регионалните им съюзници се разглежда като кампания срещу нарастващото влияние на Китай в Тихоокеанския район.

Пекин предоставя милиарди долари помощ и заеми за мащабни инфраструктурни проекти. В Папуа-Нова Гвинея Китай строи големи магистрали и болница.

Вчера американският вицепрезидент Майк Пенс обвини Китай, че отпуска заеми за инфраструктурни проекти на по-бедните страни при условия, които според него са «в най-добрия случая непрозрачни» и често са придружени от силно обвързващи условия.
Като илюстрация — на срещата на АТИС Тонга се включи в китайската инициатива «Един пояс, един път» и получи от Пекин петгодишна отсрочка за изплащането на значителния си дълг, отбелязва Ройтерс.

Тагове: ; ; ; ; ;