Все още не е обсъждано кой би могъл да поеме поста на вицепремиер на мястото на подалия оставка Валери Симеонов, но е логично това да е човек от НФСБ. Това коментира за «Хоризонт» Юлиан Ангелов от ВМРО, който е и секретар на парламентарната група на Обединените патриоти. Това съобщи БНР.

«Предполагам, че колегите от НФСБ ще предложат кандидат за този пост и след като го обсъдим, ще вземем нашето решение от трите партии за номинация на подобна кандидатура. Надявам се, че като господин Симеонов се върне в Нароното събрание, ще допринесе за по-добрата работа на парламентарната ни група».

От своя страна, лидерът на партия «Воля» Веселин Марешки заяви за «Хоризонт», че освен вицепремиера Симеонов, оставка трябва да подаде и Красимир Каракачанов и те ще продължат да настояват за това:

«Оставката на Валери Симеонов приемаме като спечелване на справедливите искания на целия български народ за справедливост и показва, че в България има само един човек, който все още може да се противопоставя на тези справедливи искания и да не следва волята на българския народ и това е Красимир Каракачанов.  Надяваме се, че след тази и следващата оставка — на Красимир Каракачанов, положението в България ще се нормализира».

Като закъсняла определиха оставката на вицепремиера Валери Симеонов депутатите от „БСП за България“ Весела Лечева и Дора Янкова. Във Велико Търново, където се провежда семинар на жените-социалистки от Северна България, те коментираха, че гражданското напрежение няма да спре.

«Събра огромно напрежение и то породено от политика на инат от страна на вицепремиера, събра много гняв. Ще продължават протестите, породени от най-големия проблем пред българските граждани – бедността», коментира Лечева. Според Дора Янкова, оставката няма да постигне целта си за намаляване на напрежението:

«Направиха се много глупости в подготовката на бюджета. Не можеш върху най-бедната група да стовариш най-много тежести и паралелно с това да се хвалиш – ние вдигнахме 5,7 пенсиите, 10 % заплатите, а инфлацията си е инфлация, тя „яде“.

Лечева e категорична, че БСП не е инспирирала гражданските протести. По думите им, политиката на управляващите е възбудила страхове у хората, които намериха изражение в протестите.

Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада, заяви по-рано днес в интервю за Би Ти Ви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него оставката на Симеонов ще заздрави конструкцията на управляващата коалиция:

«Смятам, че този акт действително ще успокои обстановката и ще можем действително да се върнем към по-нормалната среда за работа, защото, когато има напрежение не е толкова продуктивна и законодателната, и изпълнителната власт. Правителството излиза по-работоспособно, защото при всички положения всеки един скандал, всяко едно напрежение, което се създава винаги има допълнителни отражения, както към управленската мощ, така също и към парламентарното мнозинство».

Следващите дни от НФСБ ще предложат в рамките на «Обединени патриоти» вариант за вицепремиер. Цветанов  уточни, че «след като в малката коалиция се обединят около конкретно име, то ще бъде обсъдено и с ГЕРБ».

Тагове: ; ; ;