Иранският президент Хасан Рохани каза днес, че Иран и Ирак могат да повишат двустранната търговия до 20 милиарда долара спрямо сегашното равнище от 12 милиарда долара, предаде Ройтерс. Това съобщава БТА.

Днес икономическите отношения между двете страни достигат около 12 милиарда долара (годишно) и чрез двустранни усилия можем да повишим цифрата до 20 милиарда долара, каза по държавната телевизия Рохани, обръщайки се към иракския президент Бархам Салих.

Салих е на посещение в Иран по-малко от две седмици след влизането в сила на възобновените американски санкции срещу Техеран, които бяха премахнати след постигането на ядреното споразумение с водещите световни сили през 2015 година, отбелязва Асошиейтед прес.

Иран се надява да запази износа си към Ирак въпреки новите санкции. Ирак е вторият по големина пазар за Иран след Китай, като купува всичко от храни и машини до електроенергия и природен газ.

На съвместен брифинг Рохани каза, че с иракския си колега са обсъдили активизирането на търговията в областта на електроенергията и петролните продукти, както и създаването на зони за свободна търговия по границата. Двамата също така са обсъдили петролни проекти и подобряване на транспортните връзки между двете страни.

Салих обеща да подобри връзките с Иран и спомена формирането на «нова регионална система», включваща Иран и Ирак, която се основава на «политическа прямота, национални интереси и сътрудничество между държавните и правителствата».

Тагове: ; ;