Япония, САЩ и Австралия се договориха заедно да работят за развитието на инвестициите в инфраструктурни проекти в Индийско-тихоокеанския регион, за да се гарантира свободна и отворена търговия, предаде ТАСС. Това съобщава БТА.

Това се посочва в публикувано днес изявление на трите страни по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Папуа-Нова Гвинея.

Правителствата на Япония, САЩ и Австралия, които споделят стремежа към подкрепа на Индийско-тихоокеанския регион, който е свободен, открит и процъфтяващ, са готови да обявят съвместен напредък в работата по решението на инфраструктурните задачи в региона, се посочва в документа, разпространен от японското министрество на външните работи.

Страните планират да осъществят съвместни консултации с държавите в региона, за да определят потенциалните проекти за инвестиции. По-конкретно става дума за развитието на телекомуникационните мрежи и енергийните мощности.

Новата регионална концепция бе предложена тази година за страните от басейна на Индийския и Тихия океан. Според експерти една от основните задачи на инициативата е ограничаване на влиянието на Китай в региона.

Тагове: ; ; ;