Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за сръбското издание «Сръбски телеграф» коментира реакцията на Запада за близките отношения между Москва и Белград.
Лавров заявил о попытках превратить Балканы в «плацдарм против России»

  • Лавров припомнии, че след края на «студената война» западните страни са отхвърлили предложението на Русия за съвместна работа по създаването на архитектура на еднаква и неделима безопасност в Евроатлантика.
  • «Вместо това те избраха пътя без изход за разширяване на контролираното от тях геополитическо пространство, за създаването на нови разделителни линии на европейкия континент», каза Лавров.

  • Според него, един от резултатите от анитруската линия на Запада е бил «режисираният и подкрепян от Вашингтон и редица европейски страни въоръжен държавен преврат в Киев през 2014 година».

«Създава се впечатлението, че уроците от украинската трагедия не са научени от Запада.

Днес се предприемат настойчиви опити Балканите да се превърнат в още един плацдарм срещу Русия», заяви Лавров.

Той добави, че върху Белград се оказва сериозен натиск с цел да се застави страната да намали взаимоизгодното сътрудничество с Москва.

По-рано се съобщи, че Европейският съюз е призовал Сърбия да се бори със «зависимостта от доставката на руски газ».

През октомври председателят на сръбския парламент Майя Гойкович  заяви, че Сърбия настоява в Съвета на Европа да се отменят политическите санкции срещу руски парламентаристи.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;