Главата на руското МВнР Сергей Лавров в интервю за изданието «Сръбски телефраф» заяви, че позицията на Русия за Косово е добре известна и се опира на международното право, преди всичко на резолюцията на Съвета за сигурост на ООН 1244.
Лавров прокомментировал ситуацию с Косовом

  • «Ако в Белград счетат за приемливо за Сърбия някой от вариантите за регулиране, ние ще бъдем готови да го разгледаме в конкруктивен план.

  • Но не е уместно да се спекулира по вероятното съдържание на едни или други варианти», отговори Лавров на въпроса за това, ще подкрепи ли Москва предложението на Белград да се регулират отношенията с Косово по пътя на демаркационна линия между сърби и албанци.

Външният министър на Русия добави, че в лицето на Москва сърбската страна има «най-последователния и искрен съюзник в процеса на косовоското регулиране».

В началото на ноември премиерът на Сърбия Ана Брнабич изрази желание колкото се може по-скоро да се сключи споразумение с властите в Косово, но отбеляза, че двете страни на този етап са далеч от това.

Според нея, между Сърбия и Косово се обсъждат исторически, политичсеки, културни и териториални въпроси, което усложнява процеса на преговорите.

Главата на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини призова лидерите на Сърбия и на непризнатата държава Косово да обезпечат благоприятни условия за диалог.

По-рано косовският премиер Рамуш Харадинай съобщи днес след среща на висшето държавно ръководство, че са се договорили да не се преговаря със Сърбия за промяна на територии, предаде агенция МИА, съобщи БТА.
На срещата, която не бе обявена предварително, освен премиера са присъствали президентът Хашим Тачи, председателят на парламента Кадри Весели и вицепремиерите Беджет Пацоли, Фатмир Лимай и Дардан Гаши.

Идеите на косовския президент Хашим Тачи и сръбския му колега Александър Вучич за евентуална промяна на границите или размяна на територии предизвика остра реакция сред опозицията в Косово, която поиска извънредно заседание на парламента по този въпрос на 4 септември, за да се забрани на Тачи да преговаря за територии. Алиансът за бъдещето на Косово на премиера Рамуш Харадинай и Инициативата за Косово на вицепремиера Фатмир Лимай подкрепиха инициативата.

Поредната среща на Тачи и Вучич в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, който се води с посредничеството на Европейския съюз, е насрочена на 7 септември в Брюксел.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;