Москва ще пристъпи към изграждането на газопровода «Турски поток» на европейска територия само след получаването на твърди гаранции от ЕС, че този проект няма да бъде застигнат от съдбата на «Южен поток», заяви главата на МВнР  на Русия Сергей Лавров.

В интервю за сръбското издание  «Сербский телеграф» Лавров заявии, че Москва е удовлетворена от изграждането на «Турски поток» в неговия двулентов вариант.

Проектът «Турски поток» предлага изграждането на газопровод, състоящ се от две линии с мощност по  15,75 милиарда кубични метра всяка.

Първата линия е предназначена за доставката на газ за турските потребители, втората — за газоснабдяването на страните от Южна и Юго-Източна Европа.

Първата лента от газопровода трябва да бъде завършена през 2019 година, тогава ще започне доставката на газ за Турция.

Компанията  «Газпром» разглежда вариантите за продължаването на «Турски поток» през България и Сърбия или през Гърция и Италия.

«Понастоящем се изработват различни варианти за продължението на газопровода по европейска територия, в това число по маршрута България, Сърбия, Унгария с достигане до газоразпределителния център в австрийския Баумгартън», отбеляза Лавров.

Заедно с това, подчерта Лавров, Москва отчита печалните уроци от «Южен поток» и не би искала ситуацията да се повтори.

«Ще бъдем готови да пристъпим към съответната работа само след получаването на твърди положителни гаранции от профилните структури на ЕС», завърши той.

През декемврви 2014 година Русия, поради неконструктивната позиция на ЕС, обяви за прекратяване на работата на газопровода «Южен поток», който трябваше да премине по територията на България, Сърбия, Унгария, и започна новия газопровод към Турция («Турски поток»).

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;