Главата на признатото на международно ниво правителство на Либия  Фаиз Сарадж

се нахвърли с критика срещу Европа за «лицемерието» по миграционните въпроси, предаде L’Orient – Le Jour.

В интервю за италианското издание Corriere della sera либийският премиер изиска от европейците по-тясно сътрудничество в тази област.

«Виждам само лицемерие в исканията на европейците към нашата страна.

Вие искате да задържаме вътре в нашите граници над 100 хиляди мигранти, от които само 30 хиляди се намират в официални лагери за бежанци.

Но самите вие, бидейки безкрайно по-богати от нас, отказвате да приемет дори един», заяви  Сарадж.

«Бих искал по-тясно сътрудничество. Още повече, че в редиците на мигрантите могат да се внедрят членове на ИДИЛ. Нашите правоохранителни органи и службите за разузнаване трябва да работят заедно, ако ние искаме да избегнем най-лошото», добави главата на правителството на националното единство.

Заедно с това Сарадж похвали усилията на Италия за взаимодействие с Либия.

Той нарече истински успех преминалата в началото на седмицата в Палермо международна конференция за преодоляване на либийската криза, но без да уточни в какво се заключава този успех.

Както отбелязва L’Orient-Le Jour, в конференцията е имало множество разногласия сред участниците, както и бойкот на авторитарния лидер на източна Либия фелдмаршал Халиф Хафтар, а също «пориви на ярост» от страна на Турция: тя напуснала мероприятието, «затръшвайки вратата».

Либийският държавен деец споделил за подобряване на обстановката в Триполи:
«Международната общност преувеличава проблема, свързан с опълчението.

В края на крищата ние в Триполи работим. Има насилие, твърде много престъпници са на свобода, това е истина, но всичко не е толкова лошо», — добавил Сарадж.

«Премествам се в столицата, ще ме съпровождат няколко охранители, както във всяка друга европейска държва», подчертал либийският премиер.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.lorientlejour.com/article/1143696/libye-sarraj-fustige-lhypocrisie-europeenne-sur-les-migrants.html

 

 

Тагове: ; ; ; ;