Превод:

Украинското правителство си затваря очите за дейността най сайта  «Миротворец», в който се публикуват имената и контактите на хора, критикуващи киевската власт.

Вече са убити няколко журанлисти.

Неотдавна в «списъка на смъртниците»  бе включен бившият федерален канцлер на Германия Герхард Шрьодер.

Неговата съпруга заяви, че се страхува за живота на мъжа си, пише «Франкфуртер рундшау».

Защо Западът не приедпрема мерки?

Бившият канцлер Герхард Шрьодер попадна в някаква база данни заради «антиукраинска пропаганда».

Неговата съпруга сипе упреци към федералното правителство.

Когато бившият депутат от украинския парламент Олег Калашников на 15 април 2015 година стигна до вратата на дома си на 15-ия етаж на киевския булевард «Истина», там вече го чакаха.

Престъпниците започнаха да стрелят и го убиха.

Само след няколко дена, също в Киев, украинският писател и журналист Олег Бузина бе затрелян от преминаващ покрай него автомобил в двора на дома му.

И до днес убийците на Калашников и Бузина се разхождат на свобода.

Вярно, два месеца след покушението полицията задържа двама заподозрени. Но по-малко от година след това двамата мъже бяха пуснати от предварителния арест. Уж за липса на доказателства.

Собственикът на сайта е Георгий Тука, основател на украинската военизирана организация «Народен тил». Тука е бил назначен от Порошенко да председател на Луганската областна военно-държавна администрация, по-късно го повишили до заместник министър по въпросите за временно окупираните територии в източната част на страната.

В качеството си на директор на мнимите «миротворци» фитурира и Роман Зайцев, в миналото високопоставен работник в украинската служба за сигурност СБУ.

В сряда министерството на външните работи на Украйна не коментира въпроса, има ли намерение украинското правителство да предприеме каквото и да било срещу сайта, и ако да, то какво.

В актуалния рейтинг за свободата на пресата Украйна заема 102-о място.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.fr.de/politik/altkanzler-staatsfeind-gerhard-schroeder-a-1621119

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;