Гърция отново се връща към 1973 година, когато студентите в Техническия университет в Атина започват протести и правителството изпраща танк да потуши бунта. Това съобщава БНР.
Демонстрацията е смазана, загиват студенти.
Във всички университетски градове днес ще се проведат масови шествия.
По традиция, на този ден Комунистическата партия води демонстрациите.
Студентите предупредиха гръцките депутати да не се присъединяват към протестите, за да не се политизира днешната протестна акция.
Студентски групи охраняват университетите и демонстрациите, като очакват провокация от страна на анархисти.
Като символ на бунта се очаква днес 95-годишният Манолис Глезос, бивш евродепутат от Сириза, който през 1941 година сваля германския флаг от Акропола.
Полицията е взела силни мерки по охрана на демонстрациите. Над 7 000 полицаи са само в Атина. Под силно полицейско присъствие са всички университети.

По-рано споделихме, че Теофилоянакис престоява в затвора 18 години след падането на Хунтата

Екс-ръководителят на тайната полиция на Гърция Теодорос Теофилоянакис, когото наричат “главния палач” на военната диктатура (1967-1974) е умрял в Гърция, съобщиха гръцките медии.

“Той и неговите подчинени са убили и подложили на издевателства стотици хора по време на диктатурата. Теофилоянакис се смята за един от най-жестоките палачи на хунтата. Палачът умря без да се разкае”, – пишат гръцките медии по повод смъртта му.

След падането на режима на хунтата Теофилоянакис е арестуван и затворен за 18 години. През 1992 година, вече на свобода, той се оказва в трудно финансово положение, защото нито един грък на искал да си има работа с него.

Екс-директорът на тайната полиция дълго време липсва от обществения живот, но през 2013 година се появява на погребението на един от ръководителите на хунтата – Николаос Дертилис.

Петя Паликрушева
Гърция хунта rs1Гърция хунта o2

Гърция хунта 7Гърция хунта ank

Тагове: ; ; ; ; ;