На 28 септември 2018 година в Южна Каролина в 11.45 местно време на пет мили от авиобаза Бофорт, принадлежаща на Корпуса на морската пехота на САЩ катастрофира малкозабележимият изтребител пето поколение  F-35 Lighting II.

Самолетът на стойност над 100 милиона долара влизаше в 501 морска учебна ескадрила и изпълняваше тренировъчен полет.

Веднага след катастрофата военните прекратиха полетите на всички  F-35, които бяха на въоръжение във ВВС на САЩ. Скоро след тях последва спиране на полетите на израелските ВВС, а след това на британските.

Това събитие хвърли сянка върху цялата и без това проблемна програма на лекия стелтс-изтребител, който в продължение на своя кратък живот се сблъска с редица сериозни проблеми.

Важността на F-35 за бъдещето на авиацията на САЩ е безпрецедентно по отношение на който и да е друг изтребител в най-новата история на Америка. В плановете на ВВС, ВМС и морската пехота е закупуването на повече от 500 самолети.

Затова недостатъците в неговата конструкция, авионика и бордово оборудване ще имат сериозни последствия за способността на страната да води бъдещи войни.

Две седмици след спирането на полетите на няколко стотин  F-35 по целия свят се появиха съобщения за друг инцидент с потенциално по-сериозни последствия за въздушния флот на САЩ — унищожаването от урагана «Майкъл» на няколко самолета пето поколение  F-22 Raptor в авиобазата Тиндал във Флорида.

F-22 без съмнение е един от най-страшните изтребители в света.

Този самолет с два двигателя е по-тежкото допълнение към  F-35 и притежава по-сериозни бойни възможности.

Изстребителят се счита за безпрецедентен и незаменим за ВВС на САЩ, неговото производство е прекратено през 2011 година.

F-22 е най-скъпоструващият

за всички времена изтребител, неговата цена се оценява на около  $340 млн. за брой.

Затова каквито и да са загуби на подобни машини са значителен удар по американската авиация.

От планираните 750 самолети F-22 бяха  пуснати само 187 изтребители.

Разходите за целия срок на служба на един F-22 се оценяват на  $750 млн — това е повече от ежегодните бюджети за отбрана на много страни в света.

Загубата на няколко «Раптъра» може да се нарече катастрофа, защото в Тиндал загубите са в пъти  повече, отчитайки броя на самолетите, които са били в авиобазата.

Китай и Русия отдавна разработиха изтребители пето поколение и имат в състава на своите ВВС самолети пето поколение 4 ++.

News Front Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;