Генералният секретар  на правителството на Япония Йесихиде Суга заяви за очакванията на Токио, че в резултат на преговорите по мирния договор с Русия в случай, че бъдат предадени на Япония южните Курилски острови  Хабомаи и Шикотан над тях ще се установи японски суверенитет.
Япония рассчитывает установить суверенитет над двумя островами на Курилах

  • «Нашето разбиране е следното, че ако на Япония бъдат върнати Хабомаи и Шикотан, то това само по себе си ще бъде потвърждение на суверенитета на Япония над тях», заяви той.

  • Той отбеляза също, че по време на срещата на 14 ноември между президента на Русия Владимир Путин и премиера на Япония Синдзо Абе се е постигнала договорка за сключването на мирен договор на базата на Съвместната съветско-японска декларация от 1956 година.
  • «Преди да се срещне с Путин през юни в Япония на срещата на G20 премиерът Абе в началото на годината ще посети Русия», заяви Суга пред журналисти в отговор  на въпроса за вероятния отказ от разполагането на военни бази на тези острови в случай на предаването им на Япония.

По-рано руският лидер съобщи, че Москва и Токио са възобновили преговорите на базата на декларацията от 1956 година. В Декларацията е посочено, че СССР след подписването на мирния договор е готов да предаде на Япония два южни острова. Но в документа не е посочено под чий суверенитет ще останат островите, отбеляза Путин.

Той добави, че преговорите на базата на тази  декларация, изискват сериозна преработка.

 

Тагове: ; ; ; ;