16 ноември 2018-Нюз Фронт.

Президентът на Русия Владимир Путин коментира реакцията на Запада по повод проведените избори в младите републики на Донбас.

По време на прес-конференция в рамките на Форума на  лидерите от страните на Азиатско-Тихоокеанския регион, Владимир Путин отговаряйки на въпроси на журналисти подчерта, че провеждането на изборите в Донбас е било необходимо и неизбежно, напомняйки и причината- политическото убийство на главата на ДНР Александър Захарченко извършено в центъра на Донецк на 31 август 2018 година.

 

Реакцията от страна на САЩ и Европейския Съюз, руският президент определи като неоправдана, подчертавайки, че изборите в Донбас са пряко последствие от политически мотивираните убийства, които трябва да получат осъждане.

 

 

 

» Нещо не чухме да прозвучат осъждания на убийствата, които се случват на териториите на непризнатите републики. Първо трябваше да бъдат осъдени убийствата, които се случват там, политически мотивирани.

Защото реакцията на хората, които живеят там ( ДНР и ЛНР- бел.ред) е предизвикана именно от тях.

А какво са си мислили онези, които организират подобни престъпления? ( че всичко ще приключи така с убийството на лидера на ДНР Александър Захарченко, взривен посред бял ден в центъра на Донецк?- бел-ред)

Президентът на Русия подчерта, че сегашната украинска власт не прави нищо по изпълнението на «Минските споразумения».

 

» Сегашните украински власти не проявиха желание да изпълняват «Минските Съглашешения». Те не правят нищо за имплементацията на тези съглашения.

Нищо не се случва.

Дори закона за особен статус на Донбас, който беше приет от парламента на Украйна, до сега не е встъпил в сила.

А това е ключов момент за урегулирането.

Все едно така и трябва, всички очакват изпълняване на » Минските съглашения » от Русия, а това че киевски власти не правят нищо по спазването им не се вижда», -коментира Владимир Путин.

 

Припомняме, че изборите в Донбас се проведоха на 11 ноември, въпреки истерията от страна на САЩ, ЕС и представители на Киевския режим. Състоялите се избори бяха наблюдавани от международни наблюдатели от 14 държави,  а избирателната активност се оказа рекордна- 80,1%. За ДНР жителите избраха Денис Пушилин, а в ЛНР Леонид Пасечник.

От Киев побързаха да заявят, че не признават резултатите на гласуването, а ЕС и САЩ нарекоха изборите нелегитимни.

«Що се отнася за осъждане на тези избори, от страна на когото и да било- никой няма право да ги осъжда»,- каза Владимир Путин, отбелязвайки, че политиката водена от действащата украинска администрация не позволява да се разчита на мирно урегулиране.

 

Владимир Путин даде ясно да се разбере, че докато постта президент на Украйна се заема от Порошенко е безмислено провеждането на срещи в нормандски формат.

 

» Да се срещаме в нормандски формат сега е безсмислено. Украинските власти не правят нищо по изпълняването на «Минск-2″ и докато подобни хора се намират на власт в Киев, едва ли може да се разчита на нещо»,- заяви ясно президентът на Русия.

 

Владимир Путин изрази надежда, че новото лице, което дойде на власт в Киев вместо Порошенко » ще отчете грешките на действащата власт».

Видео кадри от прес-конференцията на Владимир Путин, която се проведе вчера, 15 ноември в Сингапур може да гледате от тук:

Видео кадри от коментарът относно изборите в Донбас на официалният говорител на Външно Министерство на Руската Федерация Мария Захарова може да видите тук:

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;