Кризата около Закарпатието се увеличава. Киев публикува сърдити изявления, а Будапеща без излишни думи продължава да работи с населението в региона.

Оказва му подкрепа, която украинската страна не може да си позволи.

Според Министерството на външните работи на Унгария, Будапеща е започнала да изучава опита с Гагаузката автономия.

За да се избегне въоръжен конфликт, парламентът на Молдова взе решение да предостави автономия на региона, за да удовлетвори и двете страни, а и Европейския съюз.

Както се отбелязва в СМИ, в последните години молдовското правителство се опитва да ограничи Гагаузката автономия, в отгово на което Брюксел настоя да се прекратят тези опити, за да се избегна поредния конфлик в Европа.

Сега, според източниции, унгарското външнополитическо ведомство детайлно изучава ситуацията в автономния регион. В частност, там е налице достатъчно стабилна ситуация: Гагаузия свободно търгува със страните от ЕС, а също с Русия и Турция.

Там безпрепятствено действа рускоезичното образование, а випускниците на местните училища имат възможност да се обучават във висши учебни заведения както в Русия, така и в Турция.

Тези фактори се отчитат в Будапеща, подчертава експертите:
«Не бива да се изключва, че украинската страна вече е получила покана за диалог, който може да реши въпросите в Закарпатието».

News Front

 

Тагове: ; ; ; ;