Случаите на сексуално насилие над деца през последните години се увеличават, заяви в предаването „Преди всички“ Ани Торозова – координатор на социалната услуга „Зона заКрила“, която ще бъде представена днес от Асоциация „Анимус“.

„Насилието трудно се идентифицира.

Случаите се увеличават, но е необходима по-голяма чувствителност по отношение на това. От началото на годината има 22 смъртни случая на жени в следствие на насилие, има 3 убити деца в следствие на домашно насилие.

Това са неща, за които не се говори достатъчно.

Насилието е свръхналожено в нашето общество. Трябва да има доста по-голяма ангажираност на държавата по отношение на разкриване на услуги, свързани с подкрепа на пострадали от насилие“, коментира тя.

Торозова обясни какво представлява услугата „Зона заКрила“:

«Услугата е уникална за България. Тя включва в себе си програми в помощ и подкрепа на деца и семейства, пострадали от домашно насилие.

Тези услуги са съсредоточени под един покрив.

Когато един детски случай пристигне в „Зона заКрила“, децата биха могли да получат комплексна помощ – психологическа, социална, медицинска, юридическо застъпничество и подкрепа.

Хората имат възможността да използват всички тези услуги на едно място.

В „Зона заКрила“ е поместена и специализирано помещение за изслушване на деца – синя стая, където биха могли да се извършват защитени разпити на деца по отношение на случаи на сексуално насилие, домашно насилие – в среда, която да бъде изключително щадяща по отношение на децата“.

В страната има общо 3 такива центъра за застъпничество и подкрепа за деца. Торозова посочи, че услугата е стартирала от 2015 г., като за тази година случаите са над 100.

Интервю на Веселина Миланова от БНР с Ани Торозова

Тагове: ; ; ; ;