Плановете на Индия да закупи руската зенитно-ракетна система С-400 доведоха до заплахи от страна на САЩ чрез въвеждането но икономически санкции към Делхи, ако покупката се състои.

По-рано САЩ вече наложи икономически санкции на КНР за аналогичната покупка

на рускитет ПРО комплекси.

Споразумението между Делхи и Москва бе подписано независимо от явната заплаха от страна на Вашингтон, нещо повече, заплащането за С-400 ще бъде в рубли, защото двете страни се договориха да не използват долара за разплащане.

Явното игнориране от Индия на американските искания принуди Белия дом да преразгледа

своята политика, като се опита да уравновеси нуждата да накаже страната за закупуването на руския комплекс чрез санкции и в същото време да се опита да не отчужди Индия като ключов партньор в областта на въоръжението в Азия.

В резултат Вашингтон предложи на Делхи сделка — САЩ се отказват от икономически санкции срещу Индия, ако тя закупи изтребителите  F-16.

Според индийски източници, предложението е било направено по време на преговорите между министъра на отбраната на Индия Нирмала Ситхараман и нейния американски колега Джеймс Матис в Сингапур на 19 октомври.

Индийските ВВС изпитват значителни трудности

в поддържането на своя флот, поради екстремалното разнообразие на моделите изтребители — това са машини от различни страни, различни поколения и възраст: френските Rafale и Mirage 2000, руските изтребители  МиГ-29 и Су-30, старите британски «Ягуари» и изтребителите от СССР  МиГ-21 и МиГ-27, а също увеличаващият се парк собствени леки изтребители  HAL Tejas.

Въвеждането в състава на флота на нов тип изтребители значително би повлияло върху способността на страната да поддържа целия този разнотипен парк в бойна готовност.

Ако нямаме предвид изтребителите от СССР и британския «Ягуар», то F-16 е значително по-стар от всички други изтребители на Индия, той отстъпва на другите машини от индийските ВВС, такива като  МиГ-29 и Mirage 2000.

F-16 е на служба вече 40 години, той се продава в значително количество в страни, които нямат пари да си закупят по-съвременна техника, например в Бахрейн, Ирак или Филипините.

Днес, имайки значителен брой от най-съвършените изтребители — Су-30МКИ, а също високоефективнитте леки Rafale и МиГ-29, индийските ВВС остават едни от най-елитните и боеспособни в света.

Дори остарелите  МиГ-21 с помощта на Израел бяха значително усъвършенствани и получиха бойни функционални разработки, които не съществуват в стандартната конфигурация на  F-16.

Ще се отнесе ли сериозно Индия към разглеждането на въпроса за закупуването на F-16, поради политическия натиск на САЩ, това предстои да видим.

Но може да се каже със сигурност, че още едни остарели изтребители с неголяма функционална съвместимост със съществуващите типове ще се окаже твърде разрушително явление за общата способност да се води война във въздуха.

F-16 няма да бъде от полза за Индия в случай на конфликт срещу който и да е от двамата главни съперници: Китай или Пакистан.

Китай има значително по-съвърешени самолети  J-10B и J-11B, а Пакистан разполага със същите тези F-16 и JF-17, а това означава, че индийските F-16 няма да могат да им се противопоставят във въздуха.

Затова Индия едва ли ще закупи F-16 — самите САЩ и техните съюзници постепенно се отказват от тази машина дори в най-късните й модификации.

News Front Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;