Американското правосъдие тайно е повдигнало обвинение на основателя на «Уикилийкс» Джулиан Асандж, предаде ДПА. Това съобщи БТА.
Разкритието бе направено от американския вестник «Вашингтон пост», позоваващ се на разсекретен неотдавна съдебен документ по дело, което не е свързано с Асандж.
Според вестника министерството на правосъдието на САЩ не е планирало да разпространява информацията за обвиненията, но помощник-прокурор неволно разкрил тези данни.

Той написал на свързан с делата съдия, че «с оглед личността на обвиняемия и общественото внимание към този случай не съществува друга процедура, която да ни помогне да запазим в тайна това, че на Асандж са повдигнати обвинения», а по-късно добавил, че обвиненията «не трябва да бъдат разгласявани, докато Асандж не бъде арестуван».
Представител на прокуратурата в щата Вирджиния, където е повдигнато обвинението, заяви, че името на Асандж е споменато в документите погрешка.
От ФБР отказаха да коментират информацията във «Вашингтон пост».
Вестник «Уолстрийт джърнъл» писа вчера, че министерството на правосъдието се готви да предяви обвинения на Джулиан Асандж и че те ще са най-вероятно в шпионаж.
Въпреки предявените обвинения, не е сигурно дали Асандж въобще ще може да бъде съден в Съединените щати, тъй като от юни 2012 година той живее в еквадорското посолство в Лондон, откъдето представители на други държави не могат да го изведат по насилствен път.
Когато за първи път помоли за убежище в посолството на Еквадор, Асандж го застрашаваше екстрадиция в Швеция, където срещу него бяха повдигнати обвинения за сексуални престъпления. Тогава основателят на «Уикилийкс» заяви, че обвиненията на шведското правосъдие срещу него са изфабрикувани и са само предлог той да бъде арестуван, екстрадиран в САЩ и съден там заради публикуваните от сайта му тайни американски документи.
Обвиненията срещу Асандж в Швеция в крайна сметка бяха оттеглени, но Съединените щати до този момент така и не разкриваха дали срещу него има повдигнати обвинения и от американското правосъдие.

Тагове: ; ; ; ;