И държавата, и производителите, и търговците на горива имат механизмите, с които да влияят на цените на бензина и дизела. Тезата е на бившия директор на „Булгартрансгаз“ Иван Дреновички. По думите му има начин цените на горивата да паднат с 20 стотинки за литър заради поевтиняването на петрола на световните пазари.

„Това е възможно единствено и само при желание за провеждане на една пазарно-ориентирана политика от страна на съответните търговци.

Ние имаме конкурентен пазар, имаме производители и то не един, имаме възможност за внос от съседни страни, но така или иначе възможността за намаляване на цените, което е предвидено и в закона, е свързано със съответните запаси, които търговците са задължени да съхраняват.

При намаляване на цените на петрола в световен мащаб, съответните компании, вериги, търговци на нефтопродукти да предприемат тази мярка с оглед освежаване на техните запаси“, обясни той.

Дреновички е категоричен, че освен чрез акциз, ДДС и митнически режим, държавата има възможност да оказва влияние и чрез стриктното изпълнение на запасите:

„В момента е съвсем логично пазарното поведение – когато един голям производител види, че има цени, които намаляват по отношение на суровия петрол, да се търси освобождаване от резервите и запасите, като намали цената“.

Според него временни мерки, като промяна на наредбата, за да може да се промени касовия бон, по скоро ще обремени пазарно-ориентираните легитимни търговци, отколкото да помогне за информираността на клиента.

По думите му България има една от най-ниските цени в региона.

Затова Дреновички подчерта, че трябва да сме много внимателни, когато говорим за предоговаряне на дългосрочния договор между „Булгаргаз“ и «Газпром“.

Интервю на Юлияна Корнажева от БНР с Иван Дреновички

Тагове: ; ; ; ;