Daily Express: Русия издига огромен военен храм за укрепване на патриотизма в армията

Русия вече има ново оръжие: тя има намерение да построи огромна военна църква за укрепване на духовните ценности, пише The Daily Express.

Плановете за строителството на църквата са свързани със стремежа на Москва да акцентира върху «патиротизма, любовта и всеотдайността към Родината» във войската.

Изграждането на Главния храм на Въоръжените сили на Русия трябва да започне съвсем скоро.

Според заместник Министъра на отбраната генерал-полковник Андрей Картаполов, отговарящ за проекта, новият храм ще съдейства за укрепване на духовните ценности сред военнослужещите.

Както се съобщава в статията, Картаполов е и началник на Главното военно-политическо управление на Въоръжените сили на Русия — нова организация, която има за задача политическото възпитание във войската.

Вътре храмът ще има текстове от Библията, а също картини, изобравящи батални сцени от военната история.

Сградата на храма ще бъде с височина 95 метра, в него ще могат да влязат 6 хиляди военнослужещи.

Както пише The Daily Express, Картаполов е убеден, че съвременният руски военнослужещ не може да бъде възпитан без формирането на висока духовност.

Говорейки за идеологията, заместник Министърът на отбраната отбелязва, че тя ще се базира на знанията по историта на Родината и народа, върху познаването на историческите и културни традиции.

Издигането на голям военен храм в Русия е нова идея, но връзката между религията и въоръжените сили съществува отдавна, подчертава британското издание.

Според историка Роджър Риз, «в късна императорска Русия, когато те започнали да изграждат гарнизони, всеки полк се стремил да изгради полкова църква, но не синагога или джамия».

Що се отнася до съвременна Русия при Путин, Православната църква използва всяка възможност да се покаже пазителката на «националната религия и да свърже себе си с държавата, както това е било при царете, затова даденият акт отразява приемствеността», пояснява историкът.

Русия не е уникална по отношение наличиета на тясна взаимовръзка между военните и религията, подчертава изданието.

В САЩ и Израел, например, има капелани, които съпровождат войската по време на операциите.

Руското православие е най-разпространената религия в Русия, там по статистика от 2012 година има над 61 млн вярващи.

Втората по величина религиозна група в Русия изповядва исляма — в Русия живеят около 9 млн мюсюлмани, отбелязва британското издание.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.express.co.uk/news/world/1045323/russia-news-military-church-vladimir-putin

 

Коментари:

Зареждане ...