Според резултатите от изследването, проведено от военни експерти и бивши сътрудници на силовите структури, Америка е изгубила  своето военно превъзходство.

Страните-съперници на САЩ стават все по-силни и агресивни, така в следващата война Вашингтон може да изгуби, пише СиБиЕС.

Според новия аналитичен доклад, подготвен от група бивши работници от силовите ведомства и военни експерти, военното превъзходство на Америка е отслабено, а в някои случаи дори липсва напълно — в същото време страните-съперници стават все по-опитни, по-силни и и по-агресивни.

Очевидният и травмиращ извод се заключава в това, че в следващата война, в която ще участва Америка, тя може да изгуби, пише изданието.

«Способността на Америка да защитава своите съюзници, партньори и своите собствени жизнено важни интереси предизвиква все повече съмнения, — пишат авторите на доклада. — На Америка вероятно ще й бъде трудно да победи във война срещу Китай или Русия, САЩ ще изгубят подобна война».

Групата се нарича «комисия по Стратегия за националната отбрана и се състои от 12 бивши работници от службите за сигурност и експерти по въпросите на националната сигурност.

Преди година им било възложено да оценят отбранителната способност на страната и да анализират стратегия за национална отбрана — мащабен докумен за планиране, подготвен от Министерството на отбраната, в който се излагат военни цели.

«Русия и Китай предизвикват САЩ, техните съюзници и партньори, таза заплаха е значително по-голяма от тази, която произтичаше от противниците на САЩ след края на студена война, — пишат авторите. — Ако се наложи САЩ да се сражават с Русия в случай на възникване на особена обстановка в Балтийския регион или с Китай във война за Тайван, американците са заплашени от съкрушително военно поражение».

Петя Паликрушева

Източник: https://www.cbsnews.com/news/u-s-military-might-struggle-to-win-or-perhaps-lose-war-with-china-or-russia-report-says/

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;