Доналд Тръм внезапно прекъсна “романса” си с Еманюел Макрон.

Американският президент публикува серия от постове в Туитър, в които заплаши с търговска война и разкритикува френския лидер за призивите му да се създаде единна европейска армия, пише The Times.

 Според изданието, главата на Белия дом е заявил на Макрон, че днес парижани биха говорили на немски, ако не са били американците, за да им окажат военна помощ в двете световни войни.

Той също обеща да се повишат терифите за френското вино.

В продължение на 18 месеца френският президент се опитваше да постигне разположението на американския лидер. Но на неотдавнашните тържества по повод края на Първата световна война Макрон осъди националзма, с който се асоциира Тръмп, предивиквайки по този начин нападките от страна на американския лидер.

“Макрон предлага да създаде собствена армия за защита на Европа от САЩ, Китай и Русия. А какво да кажем за Германия в Първата и Втората световни войни?

И как би завършило всичко това за Франция?

Те бяха започнали да учат немски още преди там да пристигнат САЩ.

Ще плащате ли за НАТО или не!”, написа Тръмп.

“По повод търговията. Във Франция правят великолепно вино. Но в САЩ също. Проблемът е в това, че Франция много сериозно усложнява продажбата на американско вино в страната си и прибира по-големи тарифи, а в същото време САЩ облекчават продажбата на френско вино и вземат много малки тарифи.

Това е несправедливо, това трябва се промени”, подчерта главата на Белия дом.

Той добави, че Макрон има много нисък рейтинг и че не съществува по-националистическа държава от Франция”.

Своето последно изречение Тръмп написа показателно с главни букви:
“Върнете на Франция бившето величие!”.

Ангела Меркел подкрепи Макрон. По време на речта си в Европарламента, канцлерът на Германия призова да се създаде “истинска европейска армия”, която да може да хвърли предизвикателство на глобалното господство на Америка и Китай.

 Имайки предвид САЩ, Меркел заяви, че Европа повече не може да зависи от “старите си съюзници”.

“Единната европейска армия ще покаже на света, че между европейските държави вече никога няма да избухне война”, отбеляза тя.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.thetimes.co.uk/edition/news/french-would-be-speaking-german-without-us-trump-tells-macron-cw668ssdw

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;