Помощникът на държавния секретар на САЩ по международната сигурност и неразпространение Кристофър Форд заяви, че Китай остава един от основните доставчици на ракетни технологии и уж съдейства за нарушаване режима на неразпространение.
«Сблъскваме се със сериозен проблем от страна на Китай по отношение неразпространението. Китай и до днес остава най-предпочитанияг доставчик за тези, които нарушават режима на неразпространение, особено по отношение на ракетните технологии», цитира думите на Форд ТАСС.
Той добави, че дипломатите от САЩ няколко пъти са повдигали този въпрос, но, според него, Китай не реагира по проблема по начина, по който трябва.
Форд припомни за ситуацията с гражданина на Китай Ли Фанвен, който също е известен като Карл Ли. САЩ го обвиняват в нарушаване режима на неразпространение и придобиване на части от балистинчи ракети за Иран.
Помощникът на държавния секретар подчерта, че «Ли продължава да подкрепя усилията на Иран, насочени към разработката на по-съвършени ракети».
По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон има намерение да си сътрудничи с Пекин по въпроса за санкциите срещу Иран.

 

Тагове: ; ;