Извънредно заседание на Европейския съвет на 25 ноември ще разгледа проектоспоразумението за Брекзит, постигнато от преговарящите екипи на Великобритания и Евросъюза. Това обяви днес председателят на Съвета Доналд Туск в Брюксел, след като главният преговарящ Мишел Барние му връчи черновата на документа. Това съобищ БНР.

«През следващите дни всички ще работим върху текста на политическата декларация за бъдещите отношения както със страните-членки, така и с Европейския парламент. И работата ни ще бъде напрегната. Целта ни е да приключим тази политическа сделка с Обединеното кралство, за да може Европейският съвет да ѝ даде зелена светлина», заяви Мишел Барние.

Според изданието „Хъфингтън пост“ зам.-министърът за Северна Ирландия в правителството на Тереза Мей Шайлеш Вара е подал оставка заради несъгласие с проектоспоразумението.

Северноирландската партия на демократичните юнионисти, която е коалиционен партньор на Мей, обяви още, че ще гласува срещу плана за Брекзит в парламента.

В плана за споразумението, срещу който се обявиха 11 министри в кабинета на Мей, между Северна Ирландия и Република Ирландия, която е част от ЕС, се създава митническа зона.

През следващите дни всички ще работим върху текста на политическата декларация за бъдещите отношения както със страните-членки, така и с Европейския парламент. И работата ни ще бъде напрегната. Целта ни е да приключим тази политическа сделка с Обединеното кралство, за да може Европейският съвет да ѝ даде зелена светлина.

Тагове: ; ; ;