Из сериала «Лудите на стадиона»/US министър: «Украйна ще стане Тексас в Европа»

Министр энергетики США: у Украины есть все шансы стать Техасом

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери, който от 2000 до 2015 година беше губернатор на щата Тексас, изрази убеденост, че Украйна е способна не само да бъде партньор за доставки на втечнен газ през Полша в Европа.
Според Пери, потенциалът на разузнаването и добива на полезни изкопаеми в Украйна е такъв, че тя реално «може да стане Тексас в Европа», пише  «Корреспондент».
Министърът високо оцени запасите на украинските ресурси по време на срещата си с представителите на Американската търговска палата и Бизнес съвета САЩ-Украйна, с които той разговаря в рамките на визитата си в Киев.
За разработката на тези ресурси Украйна може да привлече мощни световни компании, убеден е Пери.
Той припомни, че още преди десет години много са казвали, че в света «вече е добито цялото гориво», но оттагава САЩ са успели да станат «държава номер едно» по добива на нефт.
Това се случило, благодарение внедряването на иновативни технологии, позволяващи да се получи достъп до наличните ресурси в щата Тексас и други райони на Америка, поясни министърът.
Той добави, че амириканските и другите западни компании също имат интерес да използват украинските ресурси, съобщава  «Корреспондент».
Но трябва да се разбира, че чуждестранните инвеститори с готовност ще дойдат само в такава държава, в която «има справедливи съдилища, здрава конкуренция в отрасъла, прозрачни условия за бизнес, открити данни и липса на корупция», подчерта Пери, призовавайки да се създаде в Украйна съответната атмосфера за привличане на инвестиции.
Американският министър увери, че Вашингтон и в бъдеще ще си сътрудници с Киев в създаването на междуведомствен оперативен щаб в случай на «диверсия и ядрени инциденти», за да окаже цялата необходима подкрепа.
«Бих искал да направя важно съобщение, че президентът Тръмп и неговата администрация са силни партньори на Украйна», заяви Пери по време на срещата си с премиера на Украйна Владимир Гройсман.
В частност, САЩ вече помагат в разработката на аварийни системи за работа в укаринските енергийни обекти за отоплителния сезон, а също за диверсификацията на импорта на ядрено гориво, половината от което Украйна вече получава от американците в замяна на руското, се казва в статията.
«Имаме много компании в САЩ, които са заинтересовани да дойдат тук и да разговарят с украинското правителство по въпроса за геологическото разузнаване, прокарването на необходимите тръбопроводи, за инфраструктурата, което ще даде на много граждани на Украйна работа и подобряване на качеството им на живот».
Освен това, той заяви за готовността на Вашингтон да стане партньор на Киев в енергийната сфера:
«Бихме искали също да подкрепим усилията на Украйна за либерализиране на пазара на електроенергията и повишаването на прозрачността», обеща американският министър.
Американците остават противници на изграждането на газопровода «Северен поток-2» и «Турски поток», чрез които руският газ може да попадне в Европа, заобикаляки украинските територии, заяви министърът на енергетиката на САЩ на срещата си с премиера на Украйна Владимир Гройсман.
«Америка е най-крупният в света производител както на нефт, така и на газ.
Ние имаме най-големия енергиен арсенал от всички.
Имаме намерение да го използваме  като инструмент за освобождение, а не за покоравяне», цитира думите на Пери «Корреспондент».

 Петя Паликрушева
Източник: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4032205-ukraina-mozhe-staty-tekhasom-vizyt-ministra-zi-ssha

Коментари:

Зареждане ...