Иранските въоръжени сили обещаха да защитят петролните си танкери от възможните заплахи, след като САЩ ги нарекоха “плаващ обоз” и призоваха другите страни да не им позволяват да спират в пристанищата им, съобщава The Independent.

Както отбелязва заместник командавщия армията на Иран Махмуд Мусави,

“Въоръжените сили на Иран са готови, както и в миналото, да продължат да оказват подкрепа на своя търговски флот и на нефтените танкери пред лицето на заплахите, за да могат да използват морските канали за обезпечаване интересите на страната”.

Както съобщава изданието, това изявление е прозвучало само няколко дена след като спецпредставителят на САЩ за Иран Брайън Хук предложи на бизнес-партньорите на Техеран “да преразгредат своето решение” за закупуването на ирански нефт в навечерието на въвеждането от Вашингтон на новите, “най-твърди санкции” спрямо страната.

По-рано този месец администрацията на Тръмп възобнови действието на санкциите срещу иранската нефтена промишленост, отменени след сключването през 2015 година на “ядреното споразумение”.

Според Хук, “самозастрахованите ирански танкери представляват риск за пристанищата, които им разрешават да пускат котва в тях”.

Представителят на Държавния департамент също предупреди, че страните и пристанищата могат да се сблъскат с глоби от страна на САЩ, ако допускат ирански кораби в международни води и в своите пристанища.

Иранските СМИ възприеха думите на Хук като заплаха за танкерите, превозващи иранска нефтена продукция.

Както заяви Мусави, възпрепятстването на иранската търговия в международни води е неприемливо.

Според него, армията на страната е готова да защитава своя флот, “както прави това в продължение на 40 години”.

Освен това, както отбелязва заместник командващият армията, САЩ и в миналото са използвали подобни заплахи, но без видим ефект.

Както припомня изданието, американската администрация е предоставила временно разрешение за закупуването на ирански нефт на осем държави – Китай, Индия, Южна Корея, Япония и на Турция, за да предотврати резкия ръст на цената на нефта.

Русия и Китай обещаха да продължат да купуват ирански нефт, независимо от американските санкции.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.independent.co.uk/news/world/asia/iran-oil-tankers-protect-us-sanctions-armed-forces-nuclear-deal-brian-hook-a8630461.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;