Кралският флот на Великорбитания изпрати своя атомна подводница в Средиземо море, за да увеличи натиска върху Русия и да охранява своите кораби в региона, съобщава Daily Star.

Информаията за новата мисия на британската подводница с водоизместимост 4.5 тона бе потвърдена от висшето военно ръководство, което обикновено предпочита да се въздържа от коментари по повод атомни подводници.

В миналото данните за придвижването на подобна техника винаги са били в раздел “строго секретно”.

Изданието отбелязва, обяснявайки неочакваната поява на тази информация:

“Обикновено информация за разполагането на британски подводници не се разкрива. Но сега трябва да се домонстрира решителен отговор на присъствието на руския ВМФ в източната част на Средиземно море”.

Анонимен източник припомни, че миналата година Москва е обявила за тренировъчни ракетни пускове близо до Кипър, а руските кораби са влезли надалеко от британска военна база.

“Разполагането на подводници ще позволи да ги държим под контрол”, цитира Daily Star.

Изданието подчертава, че след нападението в град Солсблъри над екс-сътрудника на ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, за което Лондон обвини Москва, отношенията между страните вече носят характер на извънредно голямо напрежение.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/742101/royal-navy-hunter-killer-submarine-vladimir-putin-russia-UK-Britain

Тагове: ; ; ;