Не е приятно, в никакъв случай – да имаш протести под прозорците си всеки ден. Още повече с темата с майките с деца увреждания, с които доста поработихме. И се разбрахме и за времето и за законите, и за промените. Едно непремерено обидно за тях изказване – на Валери Симеонов, ги върна на улицата. И ми е мъчно, и ме е яд, защото действително положихме огромни  усилия. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за bTV пред водещия Антон Хекимян от кабинета си в Министерски съвет.

„Извиних се няколко пъти от негово име. Но не е приятно“, каза той по отношение на скандалното изказване на вицепремиера Валери Симеонов.

„Аз се надявам, че той го е осъзнал, че с това „Уж болни деца“ – то е видно, че са болни“, каза още Борисов.

Той уточни, че на коалиционен съвет той и целият съвет помолили Валери Симеонов да се извини за изказването си,  което след това той направил.

„Според мен беше искрен, защото има човек с увреждания в семейството и знам колко тежко и трудно го понася“, коментира премиерът.

„Оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред при Патриотичния фронт. Ако я поискат Каракачанов или Сидеров заедно, аз имам такова споразумение“, обясни той.

По думите му, в момента не се обсъжда оставката на Симеонов.

На въпроса дали кабинетът се крепи на него, Борисов отговори:

„Крепи се на всеки един от нас“.

„Мога само да кажа, че се вкарахме като кабинет в тази тема, след като толкова много усилия положихме“, каза той относно протестите на майките.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че цените на горивата падат и ще продължат да падат. Той беше категоричен, че държавата има решения по проблема и посочи едно от тях.

«В момента с 20 стотинки ли, с колко са паднали цените на горивата. Полагаме огромни усилия, но това зависи от пазара. Цените падат и ще продължат да падат. Не заради протестите, а защото цената на петрола пада», каза Борисов и подчерта, че когато горивата бяха евтини, никой не е излизал на улицата в подкрепа на правителството.

Той заяви, че кабинетът има няколко решения на въпроса и целта е да се подходи толкова изчерпателно, че хората да бъдат убедени, че държавата не разполага с повече възможности. Бойко Борисов отбеляза, че сред мерките в никакъв случай не е намаляване на акциза заради натрупването на много социални плащания, но посочи друга възможна, която е била обсъдена с вицепремиера Томислав Дончев:

«Редно е да помолим КЗК да разреши на компаниите всеки ден да публикуват как си формират цените, за да може всеки един човек да може да си ги провери, както сметките за тока.»

По повод високите бонуси, раздадени в Агенцията по вписванията, Борисов заяви:

«Разбира се, че не е морално. Затова изпратих Инспектората на Министерството на правосъдието да ги провери. Тече и прокурорската проверка защо се срина регистърът.»

„Като променим закона ще изпаднем след това в следващия разговор – как да привлечем можещи и знаещи хора“, посочи той.

„Правим електронно управление, качваме електронно регистри. Там на ИТ специалистите заплатите са в пъти по-високи“, обясни Борисов.

„Близо половин милиард лева по наше време като управляващи сме дали за пенсионерите като коледни и великденски добавки. Не звучи ли по-добре?“, попита той.

„Нашият единствен проблем и как да привлечем добри специалисти. А трябват стотици“, обясни премиерът по отношение на модернизацията на администрацията.   Борисов беше попитан и за напрежението, породено от коментарите на президента Румен Радев.

„Не знам с какво сме причинили тази фраза – война на институциите. До вчера няма ден в който президентът да не напада институциите. От миналия петък до вторник той напада правителството“, посочи той.

По думите на Борисов, президентът е нападнал медиите, наричайки ги „атрофирали“.

„Вие чувствате ли се атрофирали?“, попита той водещия Антон Хекимян.

„Въпросът е към вас – вие трябва да излезете и да кажете кое ви пречи.

Ако ние по някакъв начин ви влияем. Не ни вкарвайте нас да се обяснявам аз заради медиите“, каза Борисов на водещия по темата с доклада за медийната среда у нас.

Той продължи да коментира критиките на президента в речта му по повод 10 ноември. „Партията-държава е неговата партия. Десетилетия – над 100 години БСП все я има. ГЕРБ е от 10 години“.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;