Премиерът Бойко Борисов обяви, че няма причина правителството да подава оставка, а оставката на вицепремиера Валери Симеонов не се обсъжда. «Нов кабинет в този мандат няма да правим, но рокади в кабинета ще има», каза още премиерът в интервю по bTV. Това съобщава БНР.

«Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за оставка на правителството», заяви премиерът и добави, че не смята, че трябва да се стига дотам. «Друга конфигурация на управлението, различна от сегашната и без преди това да се мине през избори, е невъзможна», подчерта той .

Премиерът се надява протестите да престанат, след като цените на горивата падат. «В момента с 20 стотинки са паднали, това е пазар. Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата, но те не зависят от нас, а от пазара», изтъкна той. По думите му, цените в момента падат и ще продължат да падат, но не заради протестите, а заради това, че цената на петрола пада.

«Този път не се уплаших от протестите, защото няма причина», коментира още премиерът.

Премиерът призна също, че оставката на вицепремиера Валери Симеонов в момента не се обсъжда. «Кабинетът се крепи на всеки един от нас», подчерта Борисов на въпрос дали правителството се крепи на Симеонов. По думите на министър-председателя, оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред само при Патриотичния фронт.

„Валери Симеонов е председател на партия в Коалиционния съвет. Той не е само вицепремиер. Ако Валери Симеонов беше само вицепремиер, а не беше и председател на НФСБ, аз щях да бъда неотстъпчив за неговата оставка”, подчерта Борисов и добави, че «рокади в кабинета ще има, но сега не е моментът за това».

Министър-председателят съжалява, че едно непремерено и обидно изказване на Симеонов е върнало на улицата майките на деца с увреждания. «Действително ми е и мъчно, и ме е яд, защото положихме огромни усилия, толкова срещи се проведоха, Извиних се няколко пъти и от негово име», отбеляза Борисов. «Надявам се, че той е осъзнал, че с това «уж болни деца», то е видно, че са болни», допълни той.

Запитан дали той е накарал Симеонов да се извини, Борисов отговори, че на Коалиционния съвет всички са преценили, че вицепремиерът трябва да се извини. Според него Валери Симеонов е бил искрен в извинението си.

«И той има човек с увреждане в семейството и знам колко тежко и колко трудно го понася. Пак съжалявам и пак се извинявам», посочи още Борисов.

«От миналия петък до вчера няма ден президентът Радев да не е нападнал правителството», коментира премиерът. Във вторник държавният глава Румен Радев заяви, че срещу него има натиск заради прокурорската проверка над кандидата на държавния глава за конституционен съдия – Атанас Семов.

„Аз не можах да разбера тук каква е политическата намеса, след като моето правителство го предложи навремето за европейски адвокат – да представлява България. Къде е политическата намеса? Коя е острата полемика – това е все едно някой да ти удря шамар и да казва – те се бият”, заяви премиерът.

Премиерът отбеляза, че във всяка сфера доходите се повишават. Направи коментар и за сравненията, че пенсионерите ще получат по 40 лева, а депутатската заплата се повишава с 90 лева.

„Казвате, че на депутата заплатата се вдига с 90 лева. На президента става 11 000 лева, с 4000 повече от моята, която става 7000 лв. с над 30 години трудов стаж, иначе е 5000 и нещо”, каза още Борисов.

„Бедността не е грях, когато вземаш 11 000 лв.”, допълни премиерът, като така направи препратка към критиките на държавния глава Румен Радев за данъка на старите автомобили. „Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък”, каза преди дни президентът. „Заслужава да ги взима, ако държавният глава не взима, кой да ги взима?”, допълни веднага в разговора днес Борисов.

Във връзка с коментара на Румен Радев за рухналите професионални стандарти в медиите, премиерът коментира: „Вие трябва да излезете и да отговорите кое ви пречи. Ако ние по някакъв начин сме ви повлияли, кажете: „Борисов, правителството – те ни пречат”. Говорете си вие – медиите. Първата част от изказването на президента не е към нас. Тя е към медиите. Имате си представителни органи, съберете се и посочете”.

Борисов категорично не се съгласи с определението „партията-държава” за ГЕРБ, което президентът Радев направи по време на обръщението си навръх 10 ноември. „Партията-държава е неговата партия, която го издигна за президент. Десетилетия, над 100 и колко години, БСП все я има. ГЕРБ е от 10 години. Каква партия-държава? Да ме критикува колкото иска, в правото си е и да го прави. Но не може, когато говори за партия-държава, да не говори за БСП. 7 млрд. сме разпръснали само за управлението на БСП преди две години”.

Вчера в. „Сега” съобщи, че най-големият бонус за последното тримесечие на служител в Агенцията по вписванията, не е малко над 3000 лева, както миналата седмица съобщи изпълнителният директор на агенцията Габриела Козарова, а 4805 лева. Попитан дали подобна сума е приемлива на фона на коледните добавки от 40 лева за най-бедните пенсионери, премиерът заяви, че не е морално. Затова бил изпратен на проверка в агенцията Инспекторатът към Министерството на правосъдието. Един от аргументите в полза на бонусите в Агенцията по вписванията е, че те са определени съгласно закона: „Тогава ще трябва да променим закона. И като го променим закона, ще изпаднем след това в следващия разход – как да привлечем в държавната администрация можещи, работещи хора, защото ние се конкурираме тука с частния сектор. И виждате какви са разликите в заплатите. Правим електронно управление, качваме електронни регистри, там на IT специалистите и на хората, които разбират от тази материя, заплатите са в пъти по-високи. Нашият проблем е как да привлечем добри специалисти, а ни трябват стотици във всичките тези сфери, от които държавата се нуждае, за да облекчи гражданите”, отбеляза Борисов.

С вицепремиерите работя, всеки ден сме заедно, отговори Борисов на въпроса на кого от тримата в малката коалиция има най-голямо доверие. „Еднакво са ми близки, ние сме много различни и надали в друга конфигурация въобще щяхме да се съберем кафе да пием, но така ни подреди животът”, отбеляза Борисов.

Той вярва, че Волен Сидеров и Валери Симеонов съжаляват за думите, които са казвали за него в миналото. „Затова аз много си пестя думи”, посочи Борисов. Той изброи и мерките за повишаване на доходите, предприети от кабинета в рамките на бюджета за следващата година, похвали се с положителния доклад на Еврокомисията и прогнозира, че България ще бъде приета в Шенген по въздух и вода.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;