България няма да подкрепи глобалния пакт за миграция на срещата в Мароко през декември, каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на Комисията по външна политика Красимир Богданов (Обединени патриоти). Това съобщи БТА.
Разяснението той направи във връзка с публикации след вчерашното съвместно заседание на външната и вътрешната комисия в НС, в които пише, че позицията на правителството все още не е уточнена.
Богданов припомни, че решението да останем извън пакта е взето на коалиционния съвет в понеделник. Той поясни, че самият документ няма задължителен характер, а по-скоро дава насоки на страните, които се присъединят към него.
Ние сме зона, която се намира в един от най-невралгичните райони на света, заедно с Гърция и Кипър в известна степен сме подложени на мигрантски натиск, подчерта зам.-председателят на външната комисия. Затова, посочи той, от ВМРО категорично заявихме, че няма да подкрепим този пакт, който създава условия за коридори, трасета за нелегални мигранти, в същото време поражда задължения, които много биха навредели на социалната система в България.
Нито икономически, нито политически можем да си позволим такъв риск, категоричен е Богданов.
Зам.-председателят на външната комисия подчерта, че разграничаването ни от документа няма по никакъв начин да повлияе на българската миграция на запад. По никакъв начин нашето неприсъединяване няма да повлияе на техния начин на живот и възможностите да пребиват в страните, в които вече са или биха отишли, обясни той.

Тагове: ; ;