Докладът за Румъния на ЕК е ужасяващ, но заслужен, коментира в предаването «Преди всички» журналистът Владимир Береану:

«Румъния получи ужасяващ доклад, но той е напълно заслужен. За последната една година управлението в Румъния наистина върна нещата точно 10 години назад. Има осем допълнителни препоръки, това означава допълнителни към тези, които вече съществуват 10 години. Т.е. нещата се връщат изцяло назад.

Иска се спиране на всички поправки в  наказателното законодателство, поправки, които подпомагат корупцията, т.е. ограничават борбата с корупцията, където Румъния имаше безспорни успехи. Същевременно се изисква да се спрат всички нови назначения на прокурори и уволнения на прокурор. Изобщо иска се да се върнат нещата».

Според Береану дали нещата в Румъния ще се променят, зависи какво ще се случи с лидера на социалдемократите Ливиу Драгня:

«Има такава възможност и тя става все по-реална. Първо, опозицията в самата Социалдемократическа партия, която в момента се ръководи от кмета на Букурещ, една дама, която е много популярна в Букурещ и популярна сред самите социалдемократи, тази опозиция иска свалянето на Ливиу Драгня, който е председателят на тази партия и всемогъщият ръководител на Румъния, който всъщност е причината за всички тези злини. Той просто не иска да влезе в затвора.

Той успя да отложи още един път финалното решение на Върховния съд за още три месеца, но след тези три месеца той може да няма друга възможност освен да бяга или да влезе в затвора.

Това би довело до предсрочни избори и промени в самата Социалдемократическа партия.

Тези избори, разбира се, ще дадат някакъв резултат, но реално погледнато, връщането на Румъния в правия път, така да се каже, ще зависи от това дали ще може да се отърве от Ливиу Драгня, или не».

Интервю на Силвия Великова от БНР с Владимир Береану

Тагове: ; ; ; ; ;