Министерството на отбраната на Норвегия заяви, че работата на системете GPS по време на ученията на НАТО в страната е била нарушена уж заради действията на военните от Русия в Арктика.
Минобороны Норвегии заявило о сбоях GPS на учениях НАТО из-за «действий России»

  • Това съобщава  TodayOnline , позовавайки се на съобщение от отбранителното ведомство на Норвегия.
  • По данни на министерството на отраната на Норвегия, рухването на системата се е случило в периода от 16 октомври до 7 ноември, поради действията на руските военни в заполярния район на Колския полуостров.
  • По-рано премиерът на Финланди Юха Сипил съобщи, че в северната част на страната по време на ученията на НАТО е имало рухване на работата на  GPS.
  • Той допусна възможността «Русия да се е намесила» в работата на системата.
  • Министерството на външните работи на Финландия заяви по този повод, че финланските власти ще извършат разследване на данните за рухването на работата на GPS в северната част на страната по време на ученията на Северноатлантическия алианс Trident Juncture.

Прессекретарят на президента на Руската Федерация Дмитрий Песков отбеляза, че на Кремъл не му е известно нищо уж намеса на руската страна в работата на GPS във Финляндия.

По-рано съобщихме, че военнослужещите от Словения, които участват в ученията на НАТО в Норвегия, се оплакали от неподходящата си униформа, защото били замръзнали. Това съобщава изданието Delo.

Както споделя подполковник Урош Тринко, командващ словенските военни по време на ученията, много от неговите подчинени се оплаквали от униформата и особено от обувките си, «които не ги защитавали от студа в Норвегия и от влагата».

Министерството на отбраната на Словения отбелязва, че медицинска помощ е потърсил един военен.

Според словенския министър на отбраната Карел Ериявец, жалбите на военните «обтоятелствено» ще бъдат разследвани.

Уточнява се, че униформените обувки на словенските военнослужещи по време на ученията струват 80 евро бройката.

Температурата във Фолдал, където преминавала полевата част на ученията, се колебаела от минус 23 до плюс седем градуса.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;